Szakmák, amelyek hajlamosítanak az aranyérre

Életmódunk is jelentős szerepet játszik az aranyér kialakulásában, és bár sok esetben nincs lehetőségünk a változtatásra, egy kis odafigyeléssel azért még sokat tehetünk a probléma megelőzése érdekében.

Melyik munkák hajlamosítanak aranyérre?

Az ülő életmód kedvez az aranyér kialakulásának , mert nő a végbél környéki vénákban a nyomás, ami hozzájárul a tünetek kiújulásához, rosszabbodásához, főleg, ha ez fokozott székletvisszatartás utáni szorulással párosul. Ám az erőlködés, a nehéz súlyok emelése miatt a fizikai munkások között is rengeteg az aranyeres panasz. Amikor az ember nyakán duzzadnak az erek, akkor természetesen lent is duzzadnak, és minél nagyobb ott a nyomás, annál kevésbé tud ellenállni az egészséges szövet a feszülésnek: megnyúlik, így kialakul az aranyér - magyarázza Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész.

A belső aranyerességet négy stádiumba sorolják . A legsúlyosabb forma az állandóan kifordult állapotban levő, nem visszahelyezhető aranyér.

Majd kiemeli: "a fúvós hangszeren játszóknál is jelen van az állandó hasi nyomás, ami az alhasra is ráterjed, megduzzasztja az aranyereket. A többség általában tudja, mitől alakult ki az aranyere , ha tudna változtatni, valószínű, hogy megtenné. Ezért az esetek nagy részében felesleges lenne azt kérni, hogy az érintett ne végezze az adott munkát, hogy a fizikai munkás menjen el mérnöknek.

Sportolóknál többféle probléma is kialakulhat, különféle sportok különböző problémákra hajlamosítanak. Az emelő sportoknál, ahol a megerőltetés fokozottabb, aranyér alakul ki, futóknál, focistáknál, kerékpározóknál a végbélrepedés és az aranyér is gyakran előfordulhat" - fűzi hozzá a szakember.

A nehéz fizikai munka megnöveli az aranyér kialakulásának kockázatát, aranyér fizikai munka ülőmunka sport székrekedés szorulás
A nehéz fizikai munka megnöveli az aranyér kialakulásának kockázatát

A mozgás fontos az aranyér kezelésében

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a megelőzés, a panaszok hatékony kezelése szempontjából. Hosszú ideig tartó állással vagy üléssel járó munka esetén érdemes egy kis járkálással, mozgással javítani a vénás keringést, a vér elfolyását, ami csökkenti a vénákra nehezedő nyomást. A hosszan tartó ülőmunka hatására károsodhat a gátizomzat. A medencefenék izomzatát alulról érő, több órán át tartó nyomás már fiatal korban kellemetlen intim panaszokat okozhat. Ám bizonyos mozgásformák, például a futás és a kerékpározás sem kedvez ezen izomcsoportnak.

Hogyan táplálkozzon, akinek aranyere van? Részletek itt.

A medencefenék izomzata a hasüregi szerveket hivatott rugalmas gumikötélként a helyén tartani, ugyanakkor a jól működő záróizom visszatartja a vizeletet, székletet.

Futás közben például a nagyfokú ütődések hatására ez a "gumikötelekből" fonott kosár feszessé, rugalmatlanná válhat, vagy ernyedten megnyúlik, ami a kismedencei szervek megereszkedéséhez vezet. Ilyenkor jönnek elő a széklet- és vizelettartási nehézségek, de mindez szexuális, szülési problémákat is okozhat, ezért elengedhetetlen a medencefenék- és záróizomzat megfelelő edzése is - hangsúlyozza Dr. Bánfalvi Péter.

Az intim torna mindenkinek hasznára válhat

Meg kell tanulni helyesen vezérelni, kontrollálni a lenti izmokat. Az intim tornát érdemes minél előbb elkezdeni, lehetőleg még mielőtt a probléma kialakulna. Nem az a cél, hogy rettentően erős medencefenék-izomzatot fejlesszünk , csupán hogy megtanuljuk megfelelően vezérelni és használni a záróizmot. A megfelelően végezett intim tornának mellékhatásai nincsenek, mindezekért ajánlom mindenkinek, fiatalabb és idősebb korosztálynak egyaránt - emeli ki a proktológus.

Bár a mozgás nagyon fontos végbélpanaszok esetén, ne a futás vagy a biciklizés legyen az első sport, amelyet kipróbálunk. Ez ugyanis sokszor az addig csak alig előforduló problémák fellángolásához vezethet. Szerencsére több dolgot is tehetünk. A legkézenfekvőbb váltás a futás helyett a séta vagy az úszás lehet, a kerékpárt pedig lecserélhetjük egy ízületileg vezetett mozgásra, az ellipszistrénerre.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: