A jövőben így tesztelik a demenciát

Egy új teszt segítségével már a nyálból is korán felismerhetik a kezdődő demenciát - állapította meg egy új kutatás.

Évtizedekkel azelőtt, hogy az Alzheimer-kór első tünetei megjelennek, az agyszövet már elkezd változni. Már ekkor el kellene kezdeni a terápiát, hogy megakadályozzák, vagy legalábbis késleltessék a betegség kialakulását - vélik szakértők.

nyálvizsgálat, Alzheimer-kór, demencia, Alzheimer-kór korai felismerése, teszt, nyál összetevői,
nyálvizsgálat, Alzheimer-kór, demencia, Alzheimer-kór korai felismerése, teszt, nyál összetevői,

Mi a baj a mostani eljárásokkal?

A képalkotó eljárásokkal készített agyi felvételek a specifikus jelzőanyagok miatt drágák, ráadásul sugárterhelést is jelentenek, a gerincvelői folyadék vizsgálatának pedig előfeltétele a gerinccsapolás. Tehát egyik jelenleg alkalmazott eljárás sem alkalmas a korai diagnózis felállításához nagy létszámú páciensnél.

A nyálból is kimutatható

AzAlzheimer-kórmeglepő okairól korábbi cikkünkben olvashat, kattintson ide!

A közelmúltban azonban több kutatócsoport is felfedezte, hogy a nyál molekulái vagy bizonyos baktériumai jelezhetik az Alzheimer-kórt. Az Alberi Auber által vezetett kutatócsoport pedig a közelmúltban egy lehetséges jelzőanyagról - biomarkerről - számolt be. A tudósok egy 78 résztvevős kutatásban megállapították, hogy a nyál baktériumflórájának összetétele az Alzheimer-kór súlyosbodásával megváltozik.

A kutatók azt látták, hogy a fogínygyulladások kórokozói - köztük például a Filifactor villosus - kisebb számban fordultak elő, ahogy egyre súlyosabb volt a kognitív betegség, miközben a száj baktériumflórájának más organizmusai - mint a Leptotrichia - nagyobb számban jelentkeztek. A gyulladások biomarkerei azonban nem mutattak különbséget. A kutatók arra következtettek, hogy a nyál összetétele lehetővé teszi az Alzheimer-kór korai felismerését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció