Virágzik a rettegett allergén

Elkezdődött a leggyakoribb hazai allergén, a parlagfű pollenszórása. A növény virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, országszerte egyre többfelé érheti el a magas szintet.

A parlagfű-allergia legjellemzőbb panaszként tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, viszkető érzést okozhat a torokban. Az allergia tünetei miatt ebben az időszakban fáradtság, fejfájás, arcüregprobléma, álmatlanság és szaglászavar is jelentkezhet, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják – foglalta össze dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

parlagfű, allergia, pollenszórás
Elkezdődött itthon a parlagfű pollenszórása, sokaknál jelentkezhetnek allergiás panaszok. FOtó: Getty Images

Kezeletlen allergia szövődményeként újabb allergiák jelenhetnek meg, vagyis kezdetben még csak a parlagfű, idővel pedig egyre több növény panaszokat okozhat. Az allergiaszezon így kitolódik, akár hónapokon át is tarthatnak a tünetek. Mi több, szövődményként asztma is kialakulhat . A komoly szövődmények mellett az elhanyagolt allergia olyan mindennapi bosszúságokat, életminőség-romlást is okozhat, mint a tünetek miatt zavart éjszakai pihenés, nappali fáradtság, romló koncentráció.

Ha azt gyanítjuk, hogy a tüneteinket parlagfű-allergia okozza, első lépésben jelentkezzünk kivizsgálásra. A konzultáció során az allergológus alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről: pontosan mit tapasztalunk, mikor jelentkeztek először, előfordul-e allergiás betegség a családban. Ezt követően allergiateszt következik. A vizsgálat eredményét a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel, majd ennek alapján a parlagfű-allergia ellen személyre szabott kezelési tervet állít össze.

A parlagfű-allergia kezelése

Az allergiás tünetek ellen létezik tüneti kezelés. Ez antihisztamin szedését és szteroidos orrspray tartós használatát jelenti. Ha valaki frissen diagnosztizált beteg, allergiaszezonban csak erre a kezelésre van lehetősége. A következő évtől azonban már választhatja a tartós kezelést, az allergén immunterápiát is, amely nemcsak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését is megszünteti.

A kezelés során az allergén tisztított, higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában. Ezt a típusú kezelést a parlagfű pollenszórása előtt legalább két hónappal korábban meg kell kezdeni, vagyis jövő április-májusban érdemes rá gondolni. Addig viszont kövessük a kezelőorvos által előírt kezelési tervet. Ahhoz ugyanis, hogy a készítmények kifejthessék hatásukat, azokat megadott rendszerességgel és dózisban kell szedni egész pollenszezonban. Ha javulást észlelünk, ne hagyjuk abba a készítmények használatát anélkül, hogy orvosunkkal egyeztetnénk, mert a tüneteink ismét kiújulhatnak.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: