Okozhat a szúnyogcsípés allergiát?

Mivel érzékenyebb a bőrük, gyerekeknél a szúnyogcsípés is intenzívebb tüneteket válthat ki. De kiválthatnak-e ezek a csípések komolyabb allergiás reakciót?

Gyerekeknél a szúnyogcsípés miatt megjelenő duzzanat a felnőtteknél kialakuló tünetekhez képest jóval nagyobb lehet, erős viszketés is kísérheti, ezért sokan allergiás reakciót sejtenek az ijesztő bőrtünetek mögött. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy okozhat-e a szúnyogcsípés allergiát gyerekeknél.

Gyerekeknél intenzívebb tüneteket okoz

A gyerekek bőre érzékenyebb, emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja, hogy kinél milyen tüneteket okoz a szúnyogcsípés. Ugyanaz a szúnyog csípése kiváthat az egyik gyermeknél apró kiütést, a másiknál pedig nagy duzzanattal járó, erősen viszkető csípést is. A csípések helyén akár 3-5 centiméteres vörös duzzanat is megjelenhet, amely több napon át is megmarad. Az ijesztő tünetek ellenére a szúnyogokkal kapcsolatban valódi allergiás reakció egyelőre nem bizonyított. A szakember szerint egyes csípések esetében erősebb reakció nemcsak gyerekeknél, hanem a hazánkban megjelenő újabb szúnyogfajok miatt már felnőtteknél is jelentkezhet.

szúnyog, szúnyogcsípés
Gyerekeknél a szúnyogcsípés is intenzívebb tüneteket válthat ki. Fotó: Getty Images

Biztosan szúnyogcsípés?

A nyári hónapokban nemcsak a szúnyogok, hanem például a hangya, kullancs, darázs és méh is megcsípheti az embert. Ezek közül a darázs és a méh esetében tudjuk, hogy valóban allergiát okozhatnak. Az allergiás reakció ez esetben lehet akár súlyos, életveszélyes is. A rovarméreg-allergia azonban nem feltétlenül jelentkezik egyből a legsúlyosabb tünet, az anafilaxia formájában. Azt előrejelezheti, ha a darázs vagy a méh csípése a korábbiakkal ellentétben erősebb tüneteket okoz, nagyobb kiterjedésű a duzzanat és több napon át is megmarad.

Az intenzívebb tünetek figyelmeztethetnek allergiára, ezért nagyon fontos tudni, hogy mi csípte meg a gyermeket, hogy annak megfelelően tudjuk kezelni. Mert amíg az egyéb csípések esetében elegendő az érintett terület hűtése, antihisztamintartalmú, gyulladáscsökkentő, hűsítő krémmel ápolása, addig méh- vagy darázsméreg-allergia esetén a csípést követően azonnal adrenalin-autoinjektort kell használni az életveszélyes anafilaxia megelőzésére.

Mivel a szúnyogcsípés esetében valódi allergia eddig nem ismert, ezért jelenleg allergiavizsgálat sem áll rendelkezésre, amellyel ezt vizsgálni lehetne. A méh- vagy darázscsípés-allergia azonban vérvétellel igazolható. Javasolt a vizsgálat elvégzése, ha 10 centiméternél nagyobb a csípés után jelentkező duzzanat átmérője és az legalább 24 órán át megmarad.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)