A leggyakoribb ételallergiák

Ha valaki valamilyen ételre allergiás, akkor azt az ételt a szervezete káros anyagként, betolakodóként érzékeli, és ellentámadást indít. Ennek különböző hatásai lehetnek a kicsit kellemetlentől egészen a halálosig.

Sokszor ételintolerancia áll az évek óta megmagyarázhatatlannak vélt emésztési problémák hátterében. Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, előbbiért az emésztőrendszer, utóbbiért az immunrendszer a felelős. Olvassa el, mi a különbség a kettő között!

Az ételallergiák esetében a test fokozottan érzékeny valamilyen ételösszetevőre, általában egy fehérjére.

Földimogyoró-allergia

Az egyik leggyakoribb ételallergia, és egyben az egyik leginkább veszélyes is. A földimogyoró okoz a leggyakrabban súlyos reakciót, például fulladást, anafilaxiás sokkot . A legtöbb allergiával szemben, amely kinőhető, ez a fajta általában élethosszig tart, mindössze a benne szenvedők húsz százaléka gyógyul ki belőle. Fontos tudni, hogy általában öröklődik a családon belül. A tünetei lehetnek vörös foltok, kiütések, ekcéma, gyomorgörcsök, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek és fulladás is.

A földimogyoró-allergiásoknak tudniuk kell, hogy már egészen kis mennyiség is válhat ki súlyos reakciókat, így minden általuk elfogyasztott ételnek tudniuk kell az összetevőit - és jobb, ha nem esznek meg semmi olyasmit, amire az van ráírva, hogy "nyomokban mogyorót tartalmazhat".

Földimogyoró, tej és tojás - gyakori allergének
Földimogyoró, tej és tojás - gyakori allergének

Tejallergia

A tehéntej-allergia különösen kisbabák és kisgyerekek esetében gyakori - a három évesnél fiatalabb gyerekek nagyjából két és fél százaléka allergiás a tejre. A tehéntej mellett a kecsketej vagy a juhtej is válthat ki allergiás reakciókat. A tünetek változatosak, és a reakciók is - az enyhétől az egészen súlyosig terjedhetnek, tehát a bőrpírtól egészen az anafilaxiás sokkig. Ebben az esetben is fontos az ételek összetevőinek ismerete, mivel sokkal több dologban található tej, illetve tejtermék, mint amire gondolnánk.

Tojásallergia

Szintén gyerekek esetében a leggyakoribb, de szerencsére a legtöbbjük ötéves korára kinövi. A tojásallergiásoknak nem csak a tyúk-, hanem a kacsa-, liba, pulyka- és fürjtojást is kerülniük érdemes. Az allergiára adott reakció az enyhébb bőrelváltozásoktól egészen az anafilaxiás sokkig terjedhet. A súlyosan érzékenyeknél már a sülő tojás gőze vagy a tojásfehérje bőrrel történő érintkezése is kiválthat allergiás reakciót.

Szójaallergia

Szintén gyerekeknél gyakori, van amelyikük hároméves korára ki is növi, de akik nem, azoknak a nagy része is megszabadul tőle tíz éves koráig. A reakciók lehetnek kiütések, viszketés, hasi fájdalom, hányás, hasmenés - az anafilaxiás sokk igen ritka. Szóját is több mindenbe tesznek, mint hinnénk, szóval figyeljük az ételek címkéit.

Hal-, illetve tengerihal-allergia

A felnőttek között az egyik leggyakoribb allergiaforma, amely sok fajtájú halra jelentkezhet. Ha valaki a tengeriekre allergiás, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az édesvíziekre is, és ez fordítva is igaz. A hal-allergiára adott reakciók gyakran súlyosak, gyakori az anafilaxiás sokk, és akárcsak a mogyoróallergia, általában ez is egy életen át elkíséri azt, aki benne szenved.

Forrás: rodalewellness.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)