A leggyakoribb ételallergiák

Ha valaki valamilyen ételre allergiás, akkor azt az ételt a szervezete káros anyagként, betolakodóként érzékeli, és ellentámadást indít. Ennek különböző hatásai lehetnek a kicsit kellemetlentől egészen a halálosig.

Sokszor ételintolerancia áll az évek óta megmagyarázhatatlannak vélt emésztési problémák hátterében. Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, előbbiért az emésztőrendszer, utóbbiért azimmunrendszera felelős. Olvassa el, mi a különbség a kettő között!

Az ételallergiák esetében a test fokozottan érzékeny valamilyen ételösszetevőre, általában egy fehérjére.

Földimogyoró-allergia

Az egyik leggyakoribb ételallergia, és egyben az egyik leginkább veszélyes is. A földimogyoró okoz a leggyakrabban súlyos reakciót, például fulladást, anafilaxiás sokkot. A legtöbb allergiával szemben, amely kinőhető, ez a fajta általában élethosszig tart, mindössze a benne szenvedők húsz százaléka gyógyul ki belőle. Fontos tudni, hogy általában öröklődik a családon belül. A tünetei lehetnek vörös foltok, kiütések, ekcéma, gyomorgörcsök, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek és fulladás is.

A földimogyoró-allergiásoknak tudniuk kell, hogy már egészen kis mennyiség is válhat ki súlyos reakciókat, így minden általuk elfogyasztott ételnek tudniuk kell az összetevőit - és jobb, ha nem esznek meg semmi olyasmit, amire az van ráírva, hogy "nyomokban mogyorót tartalmazhat".

Földimogyoró, tej és tojás - gyakori allergének
Földimogyoró, tej és tojás - gyakori allergének

Tejallergia

A tehéntej-allergia különösen kisbabák és kisgyerekek esetében gyakori - a három évesnél fiatalabb gyerekek nagyjából két és fél százaléka allergiás a tejre. A tehéntej mellett a kecsketej vagy a juhtej is válthat ki allergiás reakciókat. A tünetek változatosak, és a reakciók is - az enyhétől az egészen súlyosig terjedhetnek, tehát a bőrpírtól egészen az anafilaxiás sokkig. Ebben az esetben is fontos az ételek összetevőinek ismerete, mivel sokkal több dologban található tej, illetve tejtermék, mint amire gondolnánk.

Tojásallergia

Szintén gyerekek esetében a leggyakoribb, de szerencsére a legtöbbjük ötéves korára kinövi. A tojásallergiásoknak nem csak a tyúk-, hanem a kacsa-, liba, pulyka- és fürjtojást is kerülniük érdemes. Az allergiára adott reakció az enyhébb bőrelváltozásoktól egészen az anafilaxiás sokkig terjedhet. A súlyosan érzékenyeknél már a sülő tojás gőze vagy a tojásfehérje bőrrel történő érintkezése is kiválthat allergiás reakciót.

Szójaallergia

Szintén gyerekeknél gyakori, van amelyikük hároméves korára ki is növi, de akik nem, azoknak a nagy része is megszabadul tőle tíz éves koráig. A reakciók lehetnek kiütések, viszketés, hasi fájdalom, hányás, hasmenés - az anafilaxiás sokk igen ritka. Szóját is több mindenbe tesznek, mint hinnénk, szóval figyeljük az ételek címkéit.

Hal-, illetve tengerihal-allergia

A felnőttek között az egyik leggyakoribb allergiaforma, amely sok fajtájú halra jelentkezhet. Ha valaki a tengeriekre allergiás, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az édesvíziekre is, és ez fordítva is igaz. A hal-allergiára adott reakciók gyakran súlyosak, gyakori az anafilaxiás sokk, és akárcsak a mogyoróallergia, általában ez is egy életen át elkíséri azt, aki benne szenved.

Forrás: rodalewellness.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)