Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

LDL, LDL-C - LDL-koleszterin, Low-density Lipoprotein-koleszterin

Az ún. "rossz" koleszterin. Emelkedett értéke esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Szintjét elsősorban a koleszterin-szegény táplálkozással, valamint gyógyszeres kezeléssel lehet csökkenteni.

Típus: Vérszérumból végzett klinikai kémia vizsgálat.

Normálérték: 
Kívánatos: <5,2 mmol/l
A szív-érrendszeri betegségek magas rizikóját a 6,2 mmol/l fölötti érték jelenti.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely kizárólag az állati szervezetben fordul elő. Az emberben a májban termelődik, sokféle hormon alapanyaga. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Kétféle koleszterint különítünk el laborvizsgálatok alapján: a HDL-koleszterin, az ún. "jó" koleszterin, az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin. A magas LDL-koleszterin és alacsony HDL-koleszterin az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb előjelzője és okozója. Míg az LDL-koleszterin a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le, az HDL-koleszterin magas aránya ezért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot a szív-érrendszeri betegségek kockázatának felmérésére alkalmazzák.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A magas LDL-szint következtében nő az érelmeszesedés, szívinfarktus kockázata.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vér koleszterin-szintje részben a táplálkozástól függ. Koleszterinben gazdag ételek a zsíros húsok, tojás, stb.. A koleszterin főzés hatására nem bomlik el. Létezik egy öröklődő koleszterin-anyagcsere betegség (öröklött hiperkoleszterinémia), mely nagyon magas LDL-koleszterinszinttel jár, de nagyon ritka. A magas koleszterint-szintet koleszterin-szegény táplálkozással és a koleszterin felszívódását vagy termelését gátló gyógyszerekkel lehet csökkenteni.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag