Vérvizsgálat

Gasztrin

A szérum gasztrinszintje gasztrintermelő, emésztőrendszeri daganatok esetén emelkedik. Az ún. gastrinoma a fekélybetegségek kevesebb, mint 1%-áért felelős.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett enzimvizsgálat.

Normál érték

<300ng/l

Speciális előkészület

Éhgyomri vizsgálat. A vizsgálat előtt 24 órával abba kell hagyni az ún. H2-antagonista ("savcsökkentő") gyógyszerek szedését (pl.: Quamatel, Zantac), mert a vizsgálattal egy időben a gyomor sósavszintjét is mérik.

Mit mér a vizsgálat?

A gasztrin a gyomor és a vékonybél ún. G-sejtjei által termelt hormon, mely a gyomor savelválasztását fokozza.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Visszatérő többes gyomor- vagy nyombélfekélyek esetén a háttérben gasztrin-termelő daganat (gastrinoma, Zollinger-Ellison-szindróma) is állhat. Akkor végzik a vizsgálatot, ha a fekélyek nem gyógyulnak a hagyományos kezelésre, nagy méretűek, többszörösek, gyakran visszatérnek, hasmenéssel, fogyással társulnak, és ha az egyéb fekélyre hajlamosító tényezőket (Helicobacter.pylori fertőzés, non-szteroid gyulladáscsökkentők szedése) kizárták.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Ha a gasztrinszint magas, a gyomorsavelválasztás jelentősen megnövekedhet, ami többszörös, nem múló fekélybetegséget okoz. A gasztrin a belek mozgását is fokozza, ezért túltermelődésekor súlyos vizes hasmenés is létrejöhet.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Magasabb gasztrinszinttel jár a csökkent savelválasztással járó ún. atrophiás gastritis (idült gyomornyálkahártya-gyulladás) vagy a gyomor kimeneti szakaszának szűkülete is. Gasztrintermelő daganat a hasnyálmirigyben, gyomorban, patkóbélben fordul elő leggyakrabban. Gyakran endoszkópos technikával feltárható és eltávolítható a daganat. Magasabb gasztrinszinttel jár a csökkent savelválasztással járó ún. atrophiás gastritis (idült gyomornyálkahártya-gyulladás) vagy a gyomor kimeneti szakaszának szűkülete is.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.