Életet menthet a szűrővizsgálat

A vizeletben levő fehérjék kimutatásával felismerhető és korai stádiumban kezelhető a cukorbetegség okozta vesekárosodás.

A cukorbetegség okozta vesekárosodás első klinikai tünete a microalbuminuria, a vizeletben lévő fehérje, és ez a vesekárosodás kifejlődésével kialakuló szív-érrendszeri betegségeknek is fontos jelzője.

Magyarországon ma fél millió ember cukorbeteg, ebből 470 ezren kettes típusú cukorbetegek. Elsősorban az ő érdeklődésükre tarthat számot, hogy 2003-ban a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetsége, a Nemzetközi Nefrológiai Társaság, a Sanofi-Synthelabo és a BMS támogatásával az egész világra kiterjedő Microalbuminuria Szűrőnapokat szervezett a 2-es típusú cukorbetegek körében. Az eredmények azt mutatják, hogy világszerte a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek több mint 40%-ánál abnormális mennyiségű fehérje mutatható ki a vizeletből (microalbuminuria). Ez a vesebetegség korai jele és előrevetíti a kardiovaszkuláris kockázat emelkedését is.

A microalbuminuria jelenlétét a vizeletből tesztcsík segítségével lehet kimutatni. Ezt a szűrést jelenleg még kevés esetben alkalmazzák, pedig segítségével a cukorbetegeknél korán kimutatható a vesekárosodás veszélye, a vese érfalainak elváltozásai. A magas vérnyomásos, 2-es típusú cukorbetegeknél, az idejében felfedezett elváltozások kezelésével kitolható a dialízis szükségességének időpontja, illetve megelőzhető a szélütés vagy az egyéb szív- és érbetegség okozta infarktus.

A DEMAND (Developing Education on Microalbuminuria for Awareness of ReNal and Cardiovascular Risk in Diabetes) program a keringési zavarok és a vesebaj kialakulásának fokozott veszélyére kívánja felhívni a cukorbetegségben szenvedők figyelmét. A szűrőprogramban 32.000 beteg vett részt. A programra két részletben, 2003. június 23-27. illetve szeptember 8-12. között került sor a világ számos diabetes centrumában.

Hazánk a programban 1000 beteg bevonásával vett részt, a microalbuminuria a betegek közel 37%-ában igazolódott.

- Jelenleg 177 millió ember cukorbeteg a világon és ez a szám 300 millióra fog növekedni a következő 25 évben" - mondta dr. Julia Lewis, a programot irányító négytagú szakorvos csapat amerikai tagja. - A cukorbetegek több mint 40%-nál tapasztalható a microalbuminuria jelenség. Azoknál, akiknél megtaláljuk a jeleit, fokozott veszélye van a vesebetegség vagy egyes keringési zavarok kialakulásának. Hatékony szűréssel elérhető, hogy a kezdeti stádiumban kezeljék ezeket a betegségeket.

- A DEMAND kampány eredményeit nem szabad nem észrevenni. Az orvosoknak tudniuk kell, hogy a mikroalbuminuria megbízható előjele a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek súlyos morbiditásának és mortalitásának, és ez hatékonyan kezelhető a korai szűréssel és megfelelő terápiával. A betegeknek nem kell többé addig eljutniuk, hogy a krónikus veseelégtelenség állapotát kelljen kezelni. - mondta Dr. Ravid programvezető szakorvos, a Tel-Aviv-i egyetem professzora.

Az Egyesült Államokban már ajánlott a cukorbetegek évi rendszeres szűrése, a jelenlegi kampány azonban az egész világ figyelmét fel kívánja hívni a vizsgálatok fontosságára.

Egy igen egyszerű és olcsó vizsgálatról van szó - mondta prof. Dr. Kempler Péter, a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetségének magyarországi képviselője. - A szűrés a legegyszerűbb módon tesztcsík alkalmazásával végezhető el, a létrejövő színreakció már a kismennyiségű fehérje, a microalbumin jelenlétét is kimutatja a vizeletben. Az így kiszűrt betegek orvosi kezelésének költsége jóval alacsonyabb, mint azoké, akiket későbbi stádiumban kezdenek el kezelni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció