Életet menthet a szűrővizsgálat

A vizeletben levő fehérjék kimutatásával felismerhető és korai stádiumban kezelhető a cukorbetegség okozta vesekárosodás.

A cukorbetegség okozta vesekárosodás első klinikai tünete a microalbuminuria, a vizeletben lévő fehérje, és ez a vesekárosodás kifejlődésével kialakuló szív-érrendszeri betegségeknek is fontos jelzője.

Magyarországon ma fél millió ember cukorbeteg, ebből 470 ezren kettes típusú cukorbetegek. Elsősorban az ő érdeklődésükre tarthat számot, hogy 2003-ban a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetsége, a Nemzetközi Nefrológiai Társaság, a Sanofi-Synthelabo és a BMS támogatásával az egész világra kiterjedő Microalbuminuria Szűrőnapokat szervezett a 2-es típusú cukorbetegek körében. Az eredmények azt mutatják, hogy világszerte a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek több mint 40%-ánál abnormális mennyiségű fehérje mutatható ki a vizeletből (microalbuminuria). Ez a vesebetegség korai jele és előrevetíti a kardiovaszkuláris kockázat emelkedését is.

A microalbuminuria jelenlétét a vizeletből tesztcsík segítségével lehet kimutatni. Ezt a szűrést jelenleg még kevés esetben alkalmazzák, pedig segítségével a cukorbetegeknél korán kimutatható a vesekárosodás veszélye, a vese érfalainak elváltozásai. A magas vérnyomásos, 2-es típusú cukorbetegeknél, az idejében felfedezett elváltozások kezelésével kitolható a dialízis szükségességének időpontja, illetve megelőzhető a szélütés vagy az egyéb szív- és érbetegség okozta infarktus.

A DEMAND (Developing Education on Microalbuminuria for Awareness of ReNal and Cardiovascular Risk in Diabetes) program a keringési zavarok és a vesebaj kialakulásának fokozott veszélyére kívánja felhívni a cukorbetegségben szenvedők figyelmét. A szűrőprogramban 32.000 beteg vett részt. A programra két részletben, 2003. június 23-27. illetve szeptember 8-12. között került sor a világ számos diabetes centrumában.

Hazánk a programban 1000 beteg bevonásával vett részt, a microalbuminuria a betegek közel 37%-ában igazolódott.

- Jelenleg 177 millió ember cukorbeteg a világon és ez a szám 300 millióra fog növekedni a következő 25 évben" - mondta dr. Julia Lewis, a programot irányító négytagú szakorvos csapat amerikai tagja. - A cukorbetegek több mint 40%-nál tapasztalható a microalbuminuria jelenség. Azoknál, akiknél megtaláljuk a jeleit, fokozott veszélye van a vesebetegség vagy egyes keringési zavarok kialakulásának. Hatékony szűréssel elérhető, hogy a kezdeti stádiumban kezeljék ezeket a betegségeket.

- A DEMAND kampány eredményeit nem szabad nem észrevenni. Az orvosoknak tudniuk kell, hogy a mikroalbuminuria megbízható előjele a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek súlyos morbiditásának és mortalitásának, és ez hatékonyan kezelhető a korai szűréssel és megfelelő terápiával. A betegeknek nem kell többé addig eljutniuk, hogy a krónikus veseelégtelenség állapotát kelljen kezelni. - mondta Dr. Ravid programvezető szakorvos, a Tel-Aviv-i egyetem professzora.

Az Egyesült Államokban már ajánlott a cukorbetegek évi rendszeres szűrése, a jelenlegi kampány azonban az egész világ figyelmét fel kívánja hívni a vizsgálatok fontosságára.

Egy igen egyszerű és olcsó vizsgálatról van szó - mondta prof. Dr. Kempler Péter, a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetségének magyarországi képviselője. - A szűrés a legegyszerűbb módon tesztcsík alkalmazásával végezhető el, a létrejövő színreakció már a kismennyiségű fehérje, a microalbumin jelenlétét is kimutatja a vizeletben. Az így kiszűrt betegek orvosi kezelésének költsége jóval alacsonyabb, mint azoké, akiket későbbi stádiumban kezdenek el kezelni.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: