Vérvizsgálat

Kálcium (vér)

A kalciumkoncentráció függ a csontanyagcserétől, a vesefunkciótól, valamint a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működésétől. A vizsgálat eredménye csak más vizsgálatokkal együtt értékelhető.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból készült klinikai kémia.

Normál érték

Teljes kalcium: 2,2-2,6 mmol/l Ionizált kalcium: 1,0-1,2 mmol/l

Mit mér a vizsgálat?

A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a kalciumion koncentrációját. A szervezet kalciumtartalmának túlnyomó többségét a csontok tartalmazzák. A vérben az elem három formában van jelen, plazmafehérjékhez kötve, más ionokhoz kötve (citrát- és foszfát-komplexekben), illetve szabad, ionizált formában. Az ionizált forma felelős az ideg- és az izomszövet ingerlékenységéért. A kalciumion mennyiségét a vérben emeli a mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon, PTH) és a vesében aktiválódó D-vitamin. Csökkenti a kalciumszintet a pajzsmirigyben termelődő kalcitonin. Bizonyos gyógyszerek szintén emelik a kalcium-koncentrációt (D-vitamin, egyes vizelethajtók, lítium), míg mások csökkentik (gyomorsavkötők, egyes vizelethajtók). Ha a vér pH-értéke a lúgos tartomány felé tolódik el, úgy az ionnal ún. komplexet létrehozni képes anionok mennyisége nő, így az ionizált forma mennyisége csökken, ami a kalciumhiány tüneteit hozza létre. A vizsgálat bizonyos endokrin-, vese- és csontbetegségek diagnózisában használatos. A leletet kiegészíti a szérum foszfát-koncentráció, az alkalikus foszfatáz enzim aktivitásának mérése, csontröntgen, valamint a csontsűrűség-mérés (osteodensitometria).

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A kalcium-anyagcsere ellenőrzésére, egyes betegségek elkülönítő diagnosztikájához, néhány betegség kizárására.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, máskor a következő tünetekkel járhat: izomgörcsök, érzészavar (elsősorban az ajkakban és az ujjakban), izomfájdalom, de depresszió, elbutulás is kialakulhat. Az EKG is mutathat eltéréseket.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A kalcium magas vérszintje gyakran szintén tünetmentes, de székrekedés, émelygés, hányás, izomgyengeség, kóros lesoványodás, gyomorfekély, hasi fájdalom, megnövekedett vizeletmennyiség, hosszabb idő után pedig vesekövesség alakulhat ki. Súlyos esetekben érzelmi labilitás, zavartság, aluszékonyság, kóma léphet fel

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A szérumszint alacsonyabb lehet a következő betegségekben: hypoparathyreosis (a mellékpajzsmirigy alulműködése), D-vitamin-hiány, veseelégtelenség, akut hasnyálmirigy-gyulladás, malabsorptio (elégtelen tápanyag-felszívódás).

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A szérumszint magasabb lehet a következő betegségekben: hyperparathyreosis (a mellékpajzsmirigy túlműködése), rosszindulatú tumor, tumor csontáttéte, D-vitamin túladagolás, sarcoidosis (ismeretlen eredetű granulómás betegség), myeloma multiplex (csontvelői daganat). Ezek az állapotok orvosi kezelést igényelnek.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.