Vérvizsgálattal derül ki, hogy depressziós?

A súlyos depresszív zavar diagnosztizálását szolgáló új vérvizsgálat előzetes értékelése azt mutatja, hogy a módszer hasznos eszköz lehet a klinikai gyakorlatban.

A Molecular Psychiatry szaklapban közzétett tanulmányukban a Massachusetts Általános Kórház kutatói arról számoltak be, hogy a kilenc biomarker szintjét elemző vizsgálattal pontosan megkülönböztethetők a depresszióval diagnosztizált betegek és az egészséges kontroll alanyok.

"A súlyos depressziót és a többi elmezavart hagyományosan a betegek által elmondott tünetek alapján diagnosztizálják, e módszer hatékonysága azonban nagyon eltérő, gyakran a vizsgálatot végző orvos tapasztaltságán és a rendelkezésére álló forrásokon múlik" - állítja a tanulmány vezetője, George Papakostas. "Egy objektív biológiai teszt bevezetésével javítani lehet a diagnózis pontosságát, és még az egyes betegek a kezelésre adott reakcióját is segíthet nyomon követni."

A tanulmány társszerzője, John Bilello elmondta, a depresszió biológiája azt mutatja, hogy rendkívül összetett kölcsönhatások léteznek az agy és a perifériás keringés biomarkerei között. E betegségek, valamint az ezzel összefüggő biomarkerek összetettségéből és változatosságából adódóan könnyű megérteni, hogy a korábbi, egyetlen faktort vizsgáló módszerek nem jártak jelentős klinikai haszonnal.

A Ridge Diagnostics által kifejlesztett teszt kilenc biomarker szintjét méri, amelyek olyan tényezőkkel állnak összefüggésben, mint a gyulladás, az idegsejtek fejlődése és fenntartása, valamint a stressz-válaszban és más kulcsfontosságú működésekben részt vevő agyi struktúrák közötti kölcsönhatás. Ezeket a mérőszámokat egy speciális képlettel összegzik, és így kapják meg az MDD-pontszámot: ez az 1-től 100-ig terjedő pontérték jelzi annak százalékos valószínűségét, hogy a személy súlyos depresszióban szenved-e. Az MDD-pontszám a klinikai gyakorlatban 1-től 10-ig terjedne.

A tanulmány próbaszakaszában 36 olyan felnőttet vizsgáltak, akiket a kórházban már korábban súlyos depresszióval diagnosztizáltak, 43 kontroll alannyal együtt. Az eredmények azt mutatták, hogy a vérvizsgálat mintegy 90 százalékos szenzitivitással, és 80 százalékos specificitással mutatja ki a súlyos depresszió jelenlétét.

Bilello szerint a tünetek rangsorolására szolgáló jelenleg használatos kérdőívekkel nehéz meggyőzni a betegeket a kezelésszükségességéről. Az új teszt biológiai alapja remélhetőleg betekintést enged a betegek számára abba, hogy depressziójuk kezelhető állapot, és nem tekintik a rendellenességet megbélyegzésnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra