Nyilvánosak lesznek a kórházi fertőzések adatai

HáziPatika

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szemben. Az Ítélőtábla kimondta, hogy nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, azaz végre évekre lebontva, intézményenként lehet megismerni, melyik magyar kórház hogy áll a kórházi fertőzésekkel.

Eltitkolt adatok kerülnek nyilvánosságra

Immár jogerős, hogy nyilvánosságra kell hozni kórházankénti bontásban a kórházi fertőzések adatait. Vagyis ki fog derülni, Magyarországon mely kórházakban hány beteg kapott kórházi fertőzést. A TASZ régóta igyekezett elérni, hogy ezek a számok nyilvánosak legyenek, de az ÁNTSZ és az egészségügyért felelős EMMI a legváltozatosabb indokokkal igyekezett őket titokban tartani. Most 15 napjuk van arra, hogy megküldjék a számokat - tájékoztat honlapján a TASZ.

Fertőzések, amelyeket kórházban kaphatunk el

Nozokomiális fertőzéseknek nevezzük azokat a fertőzéseket, amelyek kórházi tartózkodás alatt, illetve a kórházból való távozás után jelennek meg. Pontosan milyen fertőzésekről van szó és mit tehetünk ezek ellen?

Nyilvánosak lesznek a kórházi fertőzések adatai, kórházi fertőzések TASZ Társaság a Szabadságjogokért Emberi Erőforrások Minisztériuma Emmi ÁNTSZ
Hamarosan nyilvánosak lesznek a kórházi fertőzések adatai

A kórházi fertőzésekről eddig is minden évben készültek jelentések, ezek azonban túlságosan általánosak és a laikusok számára teljesen érthetetlenek voltak. A TASZ úgy fogalmaz: "a gyakorlatot szakmai szervezetekkel mi is élesen kritizáltuk, átlátható, érthető, a nyilvánosság számára is értelmezhető adatsorokat követelve. Abban is szakmai egyetértés van, hogy azok az igazán releváns adatok, amik intézményekre, kórokozókra és évekre lebontva mutatják meg, hogy áll Magyarország a fertőzésekkel. Csak így tudhatjuk meg, hogy pontosan hol és milyen betegségekkel szemben kell fellépni" - írják.

"A társadalom nem elég érett rá"

Az állami szervek világossá tették: nem hajlandók nyilvánosságra hozni ezeket a számokat. Korábbi állásfoglalásuk szerint "a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában és félrevezetheti a pácienseket". Hozzátették: a társadalom nem elég érett rá, hogy az adatokat megismerje. Ezt az érvet a TASZ kezdettől jogellenesnek tartotta, és pert indított az adatok megismeréséért. Mint írják, a közérdekű adat-igénylésüket már nem is a fenti érvekre hivatkozva tagadta meg az EMMI, hanem mert álláspontjuk szerint a kért adatok döntés-előkészítő jellegűek.

A közérdekű adatok kiadását előszeretettel tagadják meg

Az Ítélőtábla részletes ítéletben mondta ki, hogy csak akkor lehet az adatok döntés-előkészítő jellegére hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntést készítenek elő az adatok, miképpen, és mikor fogják azt meghozni. A TASZ szerint a közérdekű adatok kiadását az állami szervek előszeretettel tagadják meg arra hivatkozva, hogy az adatok döntés-előkészítőek. Remélik, hogy ez az ítélet ahhoz is hozzájárul, hogy a jövőben kevesebb ilyen minden alapot nélkülöző, az adatok kiadását megtagadó döntés szülessen.


Nyilvánosak lesznek az adatok

A bíróság azt is kimondta, hogy az adatok nyilvánosságához fűződő közérdek egyértelműen előrébb való, mint azok zártan kezelése.

A TASZ közölte, amint megkapják az adatokat, nyilvánosságra hozzák őket, és elvégezik azt a munkát is, ami az ÁNTSZ és az EMMI feladata lett volna: vagyis az adatok értelmezését, összefoglalását, vizualizálását. Az ügyben a TASZ-t dr. Baltay Levente képviselte.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső