Nagy a baj a Péterfyben

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház, a többi intézménynek így havonta négy plusz ügyeletet kell beterveznie.

Bár tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mostanra kiderült, hogy egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot - értesült a MedicalOnline. Dr. Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke azt mondta: a budapesti érsebészeti ellátás kritikus helyzete a krónikus és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból ered, országszerte kevés az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész. Szerinte a szakma előre jelezte, hogy a szakemberhiány miatt nem lehet majd a minimumfeltételeknek megfelelő létszámban betölteni az üres álláshelyeket a Péterfyben.

Felmérték a hazai orvosi szakmák állapotát A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya rendhagyó kötetet jelentett meg A hazai orvosi szakmák helyzete és perspektívái a 21. század elején címmel. Nemcsak feltárták a jelenlegi állapotokat, de konkrét megoldási javaslatokkal is előálltak. Részletek itt.

Újabb teher hárul az érsebészetekre és érsebészekre

A fővárosi érsebészeti ellátás tavaly márciusban került először gondba, amikor a Péterfy lemondta az akut érsebészeti ellátást. Később a helyzet rendeződni látszott, azonban szeptemberben a Péterfy "hosszabbítást" kért, így végül november elejéig a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI), a Szent Imre Kórház, a Bajcsy Zsilinszky Kórház és a Honvédkórház vette át a készenléti ügyeletet. Február 1-jével azonban nemcsak az akut, hanem a krónikus betegek ellátását is meg kell oldani, akik a fővárosból és annak agglomerációjából érkeznek.

A budapesti érsebészeti ellátás helyzete kritikus
A budapesti érsebészeti ellátás helyzete kritikus

Hogy a fővárosi érbeteg-ellátással baj van, azt a szakpolitika is érzékelte. Tavaly márciusban bejelentették, hogy centrumokba koncentrálják az érsebészeti betegellátást, novemberben pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a perifériás érbetegek sebészeti kezelésének teljes struktúrája kiépült, jövő év elején pedig a hét minden napján, 0-24 óráig elérhető lesz az érsebészeti ügyeleti ellátás Budapesten is. Szeberin Zoltán azonban felhívta a figyelmet, hogy bár ez az elképzelés a szakma évek óta hangoztatott javaslataival egybevágott, egyelőre úgy tűnik, a gyakorlatban a tárca ígéretei nem valósultak meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció