MOK: ezt tervezi az új elnök

HáziPatika

Határozott tervei vannak a jövőre nézve Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) frissen megválasztott elnökének. Az új vezetőség szeretné megszüntetni a MOK alapszabályában lévő pontatlanságokat, de a rezidensek és az orvostanhallgatók ügyét is kiemelten kezelik majd.

Mint azt a HáziPatika.com is megírta, Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke, aki az 1001orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból induló Újratervezés csoport jelöltjeként váltotta le a szervezetet 16 éve vezető Éger Istvánt. A MedicalOnline a tisztújítással kapcsolatban kérdezte a füll-orr-gégész szakembert, az új alelnököket, Lénárd Ritát és Álmos Pétert, illetve Lovas Andrást, aki Álmos Péterrel közösen hívta életre az 1001orvos hálapénz nélkül csoportot.

Kincses Gyulát választották a MOK elnökének
Kincses Gyulát választották a MOK elnökének. Fotó: Bielik István/24.hu

"Csak beteg van, akit el kell látni"

Kincses Gyula szerint, bár a végeredmény nagyon átütő, és komoly felhatalmazást ad a programjuk végrehajtásához, egyszerre boldogok és gondterheltek attól, ami vár rájuk. Álmos Péter alelnök arról beszélt: az orvoskar tradicionálisan polgári értékrendű. "Négy és fél évvel ezelőtt azzal a kikötéssel indítottuk el az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportot, hogy itt pártpolitikának helye nincs, mert elviszi a szakmáról a fókuszt. Nincs 'baloldali' és 'jobboldali' beteg. Csak beteg van, akit el kell látni."

Az Újratervezés programjának nagyon hangsúlyos eleme, hogy nyissanak a betegek, a társadalom felé, erről Kincses Gyula a következőképpen nyilatkozott: "Közösek az érdekeink: betegbiztonság és jobb minőségű ellátás. Megértetjük a lakossággal, hogy az önként vállalt túlmunka felmondása elképzelhető, hogy átmenetileg okoz egy-két hetes zavart az ellátásukban, ám mindez azért történik, hogy itthon maradjanak azok az orvosok, akik őket gyógyítják" - fogalmazott a szakember, Lovas András pedig hozzátette: ők tájékozott és tájékoztatott betegeket szeretnek és szeretnének gyógyítani, akiket bevonnak a kezelésükkel kapcsolatos döntéshozatalba.

Lénárd Rita alelnök hangsúlyozta: nemcsak a betegekhez, a kollégákhoz is szeretnének közelebb kerülni, mert az orvostársadalom egyik legnagyobb baja a megosztottság. És bár nem könnyű ennyi különféle véleményt, gondolatot, akaratot integrálni, Kincses Gyula úgy gondolja, így sokkal hatékonyabb lehet a munka.

Javítanák a pontatlanságokat, lazaságokat

Arról, hogy az új vezetőségnek milyen rövid távú tervei vannak, Kincses Gyula azt mondta, párhuzamosan kell futnia több feladatnak. "Sok pontatlanság, lazaság van a MOK alapszabályában, ha valamiben jó is, de nincsenek meg a hozzá kapcsolódó eljárási utasítások. (...) Minden prejudikáció és rosszindulat nélkül át kell világítani a kamara mögötti céghálót, mert meg szeretnénk érteni, miért hozták létre, és érdemes-e fenntartani. Ha igen, akkor ennek a működését is transzparenssé tesszük, ha viszont bizonytalan mozgásokra derül fény, azokat le kell zárni. Mindezek mellett neki kell látnunk a programunk gyakorlati megvalósításának is."

A szakmai és tudományos szervezetek mellett a rezidensek és az orvostanhallgatók ügyét is kiemelten kezelik majd, hiszen nemcsak a Magyar Orvosi Kamara, hanem a gyógyítás jövőjét is nagyrészt ezek a fiatal orvosok képviselik, húzta alá Lénárd Rita. Az alelnök hozzátette: szeretné, ha mielőbb tisztáznánk az egészségügyi sztrájk jogi feltételeit, mert "e nélkül nem sok értelme van ott ülni a sztrájktárgyalásokon".


Heti két nap az országjárásé

Kincses Gyula leszögezte: határozott szándéka, hogy egy héten átlagosan két napot országjárással töltsön. Az egyik nap a szakmai - hangsúlyozottan nem szakpolitikai - konferenciáké, ahol figyelemmel kísérheti a szakterület újdonságait, illetve meg tudja hallgatni a kollégák problémáit, javaslatait. A másik napot egy-egy vidéki területi szervezetnél, választókerületnél töltené el.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső