Melyik kórház kap 100 liter kézfertőtlenítőt?

100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítőt adományozna Semmelweis-napon a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. Szavazással dől el, hogy melyik budapesti kórház kapja meg az adományt.

A kézhigiénia és az alkoholos kézfertőtlenítők fontosságára hívná fel a figyelmet a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (RESZASZ) egy jótékonysági akcióval . Mint írták, a kórházi fertőzések elleni küzdelem egyik legfontosabb momentuma a megfelelő kézhigiénia, ezért az idei Semmelweis-napra 100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítőt ajánlott fel a szervezet az egyik fővárosi kórháznak. A kedvezményezett intézményt szavazással választanák ki.

Nozokomiális fertőzéseknek nevezzük azokat a fertőzéseket, amelyek kórházi tartózkodás alatt, illetve a kórházból való távozás után jelennek meg. Pontosan milyen fertőzésekről van szó, és mit tehetünk ezek ellen? A választ az alábbi cikkünkben találja!

Nálunk használják a legkevesebb kézfertőtlenítőt

Az uniós országok közül pont Magyarországon, Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap) - hívja fel a figyelmet közleményében a szervezet. Hozzátették: sok kórháznak nincs elég pénze arra, hogy megfelelő mennyiségű alkoholos kézfertőtlenítőt beszerezzen, pedig valójában olcsóbb volna az állam számára a kézfertőtlenítő beszerzése és annak használatával a fertőzések megelőzése, mint a hiánya miatt kialakult kórházi fertőzés kezelése. Külön források biztosítása lenne szükséges, hogy az intézményeknek ne a jelenlegi - meglehetősen szűkös - gyógyszerkeretből kelljen kigazdálkodniuk ennek költségeit.

A kézfertőtlenítés fontos a kórházi fertőzések megelőzéséhez
A kézfertőtlenítés fontos a kórházi fertőzések megelőzéséhez

A kézfertőtlenítőt a legnagyobb adósságállományt görgető kórházak egyike kapja meg: a szavazók dönthetik el, hogy melyik. Versenyben van érte az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Honvédkórház, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézet és Baleseti Központ, illetve a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak. A szavazásról részletesebben az alábbi linkre kattintva olvashat!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra