Megvan, mikor kapnak jutalmat az egészségügyi dolgozók

Július 1-jén osztja ki a kormány azt a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik aktívan részt vettek a járvány elleni küzdelemben - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Orbán Viktor miniszterelnök még márciusban jelentette be, hogy a koronavírus-járvány elleni harcban részt vevő hazai egészségügyi dolgozók bruttó 500 ezer forintos pluszjuttatást kapnak még az idei év folyamán. Ám azt mostanáig nem pontosították, hogy ez mikor várható.

Nem csak az egészségügyi dolgozók számíthatnak pluszjuttatásra. A főpolgármester előterjesztése szerint pénzbeli jutalommal kívánják megköszönni a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok dolgozóinak munkáját a koronavírus-járvány alatt. Részletek itt.

Az Életközelben című videósorozat legutóbbi epizódjában Kásler Miklós elárulta: július 1-jén válik esedékessé ez "a megbecsülés, ami érinti mindazon egészségügyi dolgozókat, akik a járványban aktívan részt vettek". Hozzátette, hogy példaszerű volt a helytállás, "nagyon ritkán látott nemzeti egység alakult ki, aminek a magját, a kristályosodási pontját az egészségügy képezte". 160 ezer ember munkáját szeretnék megköszönni a jutalommal, és összesen 92 milliárd forintot szánnak erre.

Koronavírus-fertőzöttet ápolnak a Szent János Kórház COVID-részlegén. Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Koronavírus-fertőzöttet ápolnak a Szent János Kórház COVID-részlegén. Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Ilyen átalakításra lehet számítani az egészségügyben

Az interjú második felében az emberi erőforrások minisztere kifejtette, hogy az egészségügyi ellátórendszer problémái a koronavírus alatt „rendkívül markánsan” mutatkoztak meg. Az Emmi pedig vizsgálja, hogyan lehetne javítani mindezeken, és ezt 2030-ig programba is foglalják. Kásler ugyanakkor hangsúlyozta, hogy akár már hónapok távlatában is megindulhat a szükséges átalakítás.

Véleménye szerint el kell választani egymástól az állami és magánellátást, úgy, hogy abból mindkettő csak profitáljon. Ezen kívül a fekvőbeteg-ellátást tehermentesíteni akarják, a diagnosztikai és akár a terápiás lépéseket az ellátás alsóbb szintjére csoportosítanák át azzal, hogy jobban felszerelik a háziorvosokat, családorvosokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső