Megbénulhat a kórházi ellátás itthon

Nem vehetnek fel új embereket az igazgatók a fenntartó utasítása alapján, pedig egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány. Az egyik kórházvezető azt mondta: gyakorlatilag megbénulhat az ellátás.

Létszámstop lépett életbe

A Népszavához is eljutott az a levél, amelyet az állami fenntartó küldött a kórházigazgatóknak, és amelyben arról értesítette őket, hogy gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben. November hatodika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem, hivatkozik a levél tartalmára a lap.

A magyar egészségügy legnagyobb rákfenéje A magyar egészségügy egyik legnagyobb rákfenéje a hálapénz, amely leglátványosabban a szülészetet szövi át. A leendő szülők az állami ellátásban súlyos százezreket fizetnek zsebbe, leggyakrabban azért, hogy annál az orvosnál szülhessenek, aki a terhességüket is végigkísérte, valamint hogy a választott orvosuk az előre megbeszélt terv szerint vezesse le a szülést. Részletek itt.

Az intézményvezetőket különösen megrázta a hír, mert mint mondják, a betegágyak mellett így is alig van ember. A szakdolgozói kamara tavalyi felmérése szerint 15-20 százalékos nővér- és egyéb szakemberhiánnyal küzdenek az ellátók. Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak. "Gyakorlatilag megbénulhat az ellátás, az egyéb kellemetlenségekről nem is szólva" - kommentálta a döntést az egyik vidéki kórházvezető, míg egy másik például a Népszavától hallott először a létszámstopról. Ő úgy nyilatkozott: biztosan felveszi azt, akire szüksége van, mert a beteg nem maradhat gyógyító nélkül.

Létszámstop lépett életbe az egészségügyben
Létszámstop lépett életbe az egészségügyben

Azt hitték, nem valódi

A levél valódiságában egyébként sokáig kételkedtek a kórházigazgatók. Az elektronikus posta bélyegzője szerint ugyanis az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan "négyezres besorolású" kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg. Végül kiderült: a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános, így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó interpretációjával.

Válaszra várnak

A lap információi szerint a Magyar Kórházszövetség hétfőn levelet írt a kórházfenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a miniszterelnökségnek is, hogy magyarázatot kérjen a létszámstopra. A helyzetet nehezíti, hogy épp a napokban született döntés a kórházvezetői pályázatokról, így az utasítás szerint hiába nyerte el valaki az állást, őt sem lehetne kinevezni. Jelenleg több kórház esetében az is tisztázatlan, ki az igazgató, Kásler Miklós miniszter ugyanis még nem írta alá a kinevezési okmányokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: