Koronavírus: ijesztően sokan halnak meg lélegeztetőgépen

A Magyar Orvosi Kamara szerint ijesztően magas a lélegeztetőgépre kapcsolt fertőzöttek halálozási aránya, van olyan kórház, ahol a 95 százalékot is eléri. A szervezet nyílt levélben hívta fel a figyelmet a hazai COVID-ellátás problémáira, amelyet Pintér Sándor belügyminiszternek címeztek.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) területi szervezetei listába szedték a jelenlegi magyarországi COVID-ellátás problémáit, és javaslataikkal kiegészítve nyílt levélben elküldték azt Pintér Sándor belügyminiszternek - számolt be róla a HVG . A levélből kiderül, hogy egyes helyeken ijesztően magas, akár 95 százalékos is lehet a lélegeztetőgépre kapcsolt fertőzöttek halálozási aránya.

A MOK javaslata szerint érdemes lenne bevezetni ennek kötelező mérését, hogy az adatok elemzésével a szakma kidolgozhasson egy olyan eljárásrendet, ami lehetővé teszi azt, hogy több életet menthessenek meg az orvosok - ennek része lehetne például az, hogy a hazai körülmények között esélytelen betegeket ne lélegeztessék invazívan.

koronavírus lélegeztetőgép COVID-19 kórház ellátás
A hazai COVID-ellátás hatékonyabbá tételére tett javaslatokat a Magyar Orvosi Kamara.Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Stadionokban, színházakban, iskolákban is oltanának

Bár a dokumentum szerint a közvetlen fekvőbeteg-ellátás tekintetében van a legkevesebb panasz, ez a MOK szerint az egészségügyi dolgozók kötelességtudatának köszönhető. Kiemelték, hogy a mai napig sokan végzik a munkájukat napról napra úgy, hogy nem tudják, pontosan mennyi fizetést is kapnak érte, emellett rendezetlen az önként vállalt többletmunka díjazása is. A koronavírus -járvány miatt megalakított praxisközösségi vállalások a szervezet szerint teljesíthetetlenek, ezért félő, hogy azok sem jutnak hozzá az emelt bérkompenzációhoz, akik vállalták az új működési formát.

Márciustól jelentős változások léptek életbe az egészségügyben, amelyek a betegellátást is alapvetően átalakítják. Íme a legfontosabb változások - kattintson !

A háziorvosok kapcsán kiemelték, hogy az alapellátást jelenleg két sürgető probléma foglalkoztatja: az oltási helyzet, az ahhoz köthető adminisztrációs terhek, valamint az elvezényelhetőség. Javaslatuk szerint biztosítani kellene, hogy a háziorvosok sportlétesítményekben, színházakban vagy iskolákban is olthassanak, emellett kulcskérdés az oltószemélyzet bővítése - az oltási rendbe például be lehetne vonni a fogorvosokat és azokat a háziorvosokat is, akik eddig nem vállaltak szerepet a vakcinázásban.

Fontos lenne a hiteles tájékoztatás

A MOK levelében hangsúlyozta, mennyire fontos lenne a kórházi helyzet és az ellátás során felmerülő problémák részletesebb és reálisabb bemutatása, hogy a lakosság pontos képet kapjon a jelenlegi járványhelyzetről. Az eddig szerzett tapasztalatokat szerintük szakmai fórumokon és beszélgetéseken kellene megvitatni a nagy nyilvánosság előtt.

Az egészségügyi dolgozók támogatására is kitértek a levélben, javasolják például, hogy a COVID-osztályokon dolgozók kaphassanak periodikusan egy hét rekreációs időt, emellett csökkenteni kellene az egészségügyi dolgozókra nehezedő adminisztrációs terheket, és az is nagy segítség lenne, ha körjáratokat szerveznének annak érdekében, hogy a munkavállalóknak ne tömegközlekedéssel kelljen eljutniuk a munkahelyükre. Szorgalmazzák, hogy szülessen egységes protokoll a nem kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek ellátására, ennek részeként például javasolják, hogy a favipiravir gyógyszer felírását ne kössék pozitív PCR-teszthez.

Az Egyesült Államokat már a koronavírus-járvány negyedik hulláma sújtja. Arról, hogy minek köszönhetően súlyosbodik ismét a járványhelyzet a tengerentúlon, ide kattintva olvashat részletesebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra