Komoly változások léptek életbe az egészségügyben

HáziPatika

Márciustól jelentős változások léptek életbe az egészségügyben, amelyek a betegellátást is alapvetően átalakítják. Íme a legfontosabb változások.

Hétfő éjfélig kellett aláírniuk az egészségügyi dolgozóknak az új munkaszerződésüket, amely beléptetné őket az egészségügyi szolgálati jogviszonyba. Ez nemcsak a dolgozók munkakörülményeit és bérezését változtatja meg, de a hatását a betegek is érezhetik. Mostantól új pácienseit nem kezelheti ugyanaz az orvos a magánrendelésen és az állami ellátásban. Hogy milyen változásokat hozhat még ez, arról a hvg.hu cikke írt bővebben.

A héten eldőlhet a hazai egészségügy sorsa

A március 1-jén hatályba lépő új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk.

Nem tisztázott a szülész-nőgyógyászok helyzete

A törvény értelmében március 1-től tilos ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel (vagyis BNO-kóddal) ellátnia az orvosnak az állami és magánellátásban. Vagyis egy magánrendelőben végzett vizsgálat után az orvos nem hívhatja át a páciensét az állami ellátásba, vagy fordítva. Korábban a kormány ígéretet tett, hogy bizonyos szakmákkal - például a szülész-nőgyógyászokkal - kivételt tesz, azonban erről egyelőre semmi konkrétum nem látott napvilágot.

Egy, a lapnak nyilatkozó szülész-nőgyógyász szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak eddig arról, hogy a magánrendelésen is dolgozó kollégái megműthetik-e a magánbetegeiket, levezethetik-e a szülésüket vagy egyáltalán elláthatják-e őket az állami kórházban. A hálapénz elfogadásának tilalma egyébként az összes orvosszakmára, így rájuk is vonatkozik. Mivel pedig a szabad orvosválasztással eddig rendszerint a hálapénz adása is együtt járt, az új rendszerben elvileg a kismamák nem dönthetnek szabadon arról, hogy kinél szeretnének szülni.

Márciustól a hálapénzt hivatalosan is büntethetik. Fotó: Getty Images
Márciustól a hálapénzt hivatalosan is büntethetik. Fotó: Getty Images

Egy ideiglenes megoldást erre is kidolgoztak már: eszerint az orvos, a kórház és a kismama egy háromoldalú szerződést köthetne, amiben deklarálják, hogy a szülő nőnek az ellátásért nem kell fizetnie, de ha munkaidőn kívül akarja az orvos szolgáltatásait igénybe venni, azért térítést kell fizetnie, számla ellenében. A befizetett pénz így legális, adózott jövedelemmé válhatna.

Ezt az eljárást pedig más orvosszakmákban is alkalmazni lehetne, főképp azokban, ahol nagyon hosszú a várólista és kulcsfontosságú az orvos személye, szakértelme. Ez leginkább  a kardiológiai, ortopédiai, gasztroenteorológiai, a sebészeti és fül-orr-gégészeti ellátásban dolgozókat érinti.

Szintén változik a rendszer a háziorvosoknál is, akiknek február 28-ig kellett megalakítaniuk a praxisközösségeket. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken néhány részletet is elárult: eszerint minden érintett orvosnak hetente legalább 20 óra rendelési időt kell biztosítania betegeinek, továbbá a praxisközösségek tagjai vállalják egymás helyettesítését, és biztosítják, hogy a betegek magasabb szintű alapellátást kapjanak. A lapnak nyilatkozó háziorvosokban is sok a kérdés a feladatkörük változásaival kapcsolatban.


Egyelőre nem látni pontosan, hogy hány egészségügyi dolgozó dolgozó vonul ki a közellátásból, és választja teljes egészében a magánszférát, ez először a márciusi ügyeleti beosztásokból látszódik majd. Az emberhiány egyes kórházakban komoly strukturális átalakítást eredményezhet, a kisebb kórházak a gyorsabb ellátások vagy a nagyobb műtétek utáni rehabilitáció felé nyitnának, és még nagyobb hangsúlyt kaphatnak a csúcsintézmények.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső