Kell-e fürdetni a macskát?

Mivel a macskák sok időt töltenek bundájuk tisztán tartásával, sok gazdi gondolhatja, a cicáknak egyáltalán nincs is szükségük fürdésre. Ez a legtöbb esetben igaz is, ám vannak kivételek.

A legtöbb macska valóban gondoskodni tud bundája tisztaságáról, ám juthatnak olyan helyzetbe, amikor a fürdetés elkerülhetetlenné válik. A kijárós macskák például előszeretettel dagonyáznak a sárban, de az is megeshet velük, hogy teljesen véletlenül heverednek le valamilyen festékes vagy ragadós felületre - ilyen esetekben nem lesz elég az önmosdatás, bundájukat nekünk kell megtisztítani. És nem is kell feltétlenül kijárnia a macskának, hogy fürdetésre szoruljon: az elhízott cicáknál könnyen előfordulhat, hogy túlsúlyuk miatt nem érik el minden testrészüket, és nem tudják magukat alaposan megtisztítani. (Utóbbi esetben azért fontos megjegyezni, hogy ha túlsúlyos a cicánk, akkor egészsége érdekében mindenképpen fontos gátat szabni a további hízásnak, valamint diéta és mozgás segítségével visszafogyasztani eredeti, normál súlyára.)

A legfontosabb tanácsok macskásoknak A macskatartás felelősséggel jár. Annak érdekében, hogy cicánk testileg és lelkileg is a lehető legegészségesebb legyen, néhány alapszabályt mindenképpen be kell tartanunk. Részletekért kattintson !

Az emberek egyébként általában automatikusan úgy gondolják, hogy minden macska gyűlöli a vizet. Ez azonban nem feltétlenül igaz, vannak cicák, akik kifejezetten élvezik, ha pancsolhatnak kicsit. Sőt ha már macskánkat kiscica korától kezdve szoktatjuk a vízhez, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy felnőttként sem fog tőle irtózni - és nem fog bennünket szétkaszabolni fürdetés közben.

Hasznos lehet, ha kiskorától kezdve szoktatjuk a vízhez
Hasznos lehet, ha kiskorától kezdve szoktatjuk a vízhez

Hogyan fürdessük a macskát?

Semmiképpen ne használjunk zuhanyt, hiszen azzal halálra rémiszthetjük. A legjobb, ha egy nagyobb műanyag tálat félig megtöltünk langyos vízzel, és abba állítjuk óvatosan bele cicánkat. Számoljunk azzal, hogy első alkalommal macskánk nem feltétlenül lesz együttműködő, így szerencsés lehet nem egyedül belekezdni - segítségünk a fürdetés közben nyugtatgathatja, vígasztalhatja a meglepett négylábút. Semmiképpen ne embereknek készült sampont vagy habfürdőt használjuk, vásároljunk kifejezetten macskáknak készült termékeket!

A habfürdős vízzel kezdjük el macskánk mosdatását a nyakától egészen a farkáig - arra azonban ügyeljünk, hogy szemébe, fülébe, orrába, szájába véletlenül se jusson víz! Ha jól átmosdattuk, egy kancsó langyos vízzel öblítsük le bundáját (ezt akár többször is megismételhetjük). Fontos, hogy ne maradjon rajta sampon, ugyanis akár irritálhatja is a bőrét, vagy lenyalhatja bundájáról.

Fürdetés után jól bugyoláljuk be egy töröközőbe, és törölgessük meg. A nyári melegben nem feltétlenül muszáj ennél jobban megszárítani a szőrét , ám a hidegebb hónapokban jobb óvatosnak lenni. A hajszárító sem feltétlenül a macskánk legjobb barátja, ám ez is csak szoktatás kérdése. Hűvös vagy langyos fokozatra állítva szárítsuk meg a bundáját.

Forrás: care2.com

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: