Kis kedvencek

Dolgok, melyeket a macskánk közölni akar

HáziPatika

Olykor-olykor még a legtapasztaltabb macskagazdit is meg tudja lepni valamilyen különös viselkedéssel a cicája. A viselkedés mögött azonban a legtöbb esetben biztosan meghúzódik valamilyen kiváltó ok.

"A macskákat nem olyan egyszerű megérteni, mint a kutyákat" - mondják a szakértők, ennek oka pedig, hogy a macskák sokkal önállóbb, önfejűbb állatok. Elsőre különösnek tűnő viselkedésük mögött azonban van logika, és ha elég időt töltünk együtt kedvencünkkel, szépen lassan - ha nem is profi szinten - érteni fogjuk a "szavait".

 • Izgatott

  Macskája az ablakpárkányon ülve bámul a szabadba, közben pedig furcsa, néha brekegésre, kaffogásra emlékeztető hangokat ad ki magából? Ez általában azt jelenti, hogy a cica lát odakint valamit, ami izgatottá teszi - például egy közelben lévő madarat. Ugyanakkor Dr. Judy Morgan szerint - aki amellett, hogy állatorvos, több könyvet is írt már a macskák viselkedéséről - ezzel a furcsa hanggal a cicák azt is jelezhetik, hogy figyelemre vágynak. Ezzel a hanggal kommunikálnak például az anyacicák is a kicsinyeikkel.
 • Fáj valamije, rosszul érzi magát

  Az artikulálatlan vonyítással, üvöltéssel macskánk azt próbálja tudtunkra adni, hogy fájdalmai vannak vagy valamiért diszkomfortérzése van. Gyakran megesik például, hogy a macskák vonyítanak hányás előtt, jelezve, hogy ideje előkészíteni a papírtörlőt. De ugyanezt a hangot adhatják ki akkor is, ha egy másik macska vagy másféle állat fenyegeti a területüket. Dr. Judy Morgan egyébként azt tanácsolja, hogy ha macskánk a korábbihoz képest szokatlanul hangos jelzésekkel kommunikál velünk, akkor érdemes elvinnünk állatorvoshoz, ez ugyanis akár a hipertireózis tünete is lehet, amely az idősebb macskáknál gyakori hormonális betegség. Azt is fontos azonban tudnunk, hogy a cicák hajlamosak elrejteni a fájdalmukat. Tehát ne csak az legyen gyanús, ha kedvencünk sokkal hangosabb a megszokottnál, hanem az is, ha az addig szociális cica hirtelen kezd eltünedezni a szemünk elől, és ideje nagy részét alvással tölti egy rejtett zugban.
 • Valami nincs rendben a macskaalommal

  Ha azt vesszük észre, hogy cicánk az alom mellé végzi a dolgát, akkor jó eséllyel azt próbálja tudtunkra hozni, hogy valamiért nem tetszik neki a macskavécé. A macskák igen tiszta állatok: megeshet, hogy az nem tetszik neki, hogy nem lapátoltuk még ki a korábbi termését. Jó tehát odafigyelni, hogy naponta legalább egyszer szitáljuk tisztára az almot. Ha pedig kettő vagy annál több cicával osztjuk meg otthonunkat, akkor hasznos lehet több almot is beszerezni, ugyanis lehet, hogy azért vizel mellé egyik cicánk, mert zavarja, hogy a többiek is az ő vécéjét használják. De az almon kívüli ürítés annak is lehet a jele, hogy macskánk túlzottan stresszes. Győződjünk meg róla, hogy az alom (és az etető-, valamint az itatótálkája) olyan helyen van, ahova cicánk nyugodtan elvonulhat a kíváncsi szemek elől.
 • Jól érzi magát

  Ha a macskák boldogok és elégedettek, akkor dorombolnak - ezt talán minden cicagazdi jól tudja. A dorombolás visszacsatolás felénk, amellyel macskánk próbálja elmondani, hogy örül a jelenlétünknek. Ám azt is fontos megjegyezni, hogy ezt a jelzést nemcsak jókedvükben csinálhatják: a macska akkor is dorombol, ha éhes, ha fáj valamije, ha fél valamitől, vagy ha megsérült.
 • Szeretlek!

  A macskák rendkívül változatos, finom és kevésbé finom jelzésekkel tudnak "szerelmet vallani" gazdáiknak. Karunk, lábunk vagy egyéb testrészünk dagasztásával például egyértelműen azt próbálják elmondani, hogy meglehetősen kedvelnek bennünket. Ez a viselkedés egyébként kiscicakorukból maradt fenn, mikor még anyjukat dagasztották szoptatás közben. De a hozzánk dörgölődzéssel, sőt a mosdatással is szeretetüket akarják kifejezni. A mosdatást is kiskorukból hozták magukkal: az anyamacska ugyanis a folyamatos nyalogatással fejezi ki törődését. Ha tehát folyamatosan mosdatni próbál bennünket a cicánk, akkor vegyük ezt nyugodtan megtiszteltetésnek.
 • Unatkozik, figyelemre vágyik

  A macskák rendkívül kreatívak, ha rosszaságról van szó. Természetesen mindenkivel megeshet, hogy valamilyen fontos elfoglaltság miatt éppen nincs annyi ideje cicájával foglalkozni, ám jó, ha tudjuk, hogy a macskák az ilyen esetekben nem túl elnézőek. Ha macskánk unatkozik, akkor biztosan tudtunkra fogja valahogy hozni: változatos dolgokat lökdöshet le például a polcról, vagy kikaparhatja a virágágyást. Tudja ugyanis, hogy az ilyen és ehhez hasonló pusztítások reakciót váltanak majd ki belőlünk. De az sem ritka, hogy figyeleméhségük a kora reggeli órákban tör rájuk, amit aztán eszement nyávogással és őrjöngéssel hoznak majd a tudtunkra. A macskák alapvetően éjszakai állatok: a kora reggeli vagy hajnali ramazurival azt szeretnék a tudtunkra adni, hogy ideje lenne felkelni nekünk is.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag