Gyakori bőrbetegségek kutyáknál

Ha kutyánk folyamatosan vakarássza vagy nyalogatja magát, érdemes jol átfésülni bőrét és szörzetét. Lehet, hogy a kényszeres cselekvés mögött valamilyen bőrbetegség húzódik.

Allergiás kontakt dermatitisz

A kutyáknál - úgy mint nálunk, embereknél is - allergiás reakciókat válthatnak ki bizonyos anyagok, például ápolószererek, ételek, pollenek vagy akár egy rovarcsípés is. Az allergia legszembetűnőbb tünete, a folyamatos vakarózás, valamint a bőrön megjelenő kiütések. Az allergia leghatékonyabb kezelése értelemszerűen az, ha kiiktatjuk kutyánk életéből az allergizáló anyagokat, de a már meglévő tüneteket az állatorvosok általában kortikoszteroidokkal kezelik.

Ezekkel akar a kutya mondani valamit - részletek

Gombás fertőzés

Ha a kutyánk megállás nélkül vakarja a fülét, vagy nyalogatja és rágja a lábújjait, akkor nagy esély van rá, hogy gombás fertőzéstől szenved. A gombás fertőzés tünetei az irritált, viszkető, elszíneződött bőr és a fertőzés általában a mancsokat vagy füleket érinti. A betegséget könnyű diagnosztizálni és általában egy krém, gyógyszer vagy gyógyfürdő elég is a kezeléshez.

Az allergia legszembetűbb tüne, a folyamatos vakarózás
Az allergia legszembetűbb tüne, a folyamatos vakarózás

Szőrtüszőgyulladás

A felületes bakteriális szőrtüszőgyulladás olyan fertőzés, amely sebeket, duzzanatokat és hegeket okoz a bőr felületén. Ezeket a bőrelváltozásokat könnyebb felfedezni rövid szőrű kutyáknál. A hosszú szőrű kutyáknál a betegség gyakori tünete a fakó bunda, a vedlés és a korpás bőr. A szőrtüszőgyulladás gyakran más bőrproblémákkal együtt jelentkezik, például rühességgel, allergiával vagy sérülésekkel. A betegséget általában antibiotikumok és antibakteriális kenőcsökkel szokták kezelni.

Ótvar

Az ótvar is egy bakteriális fertőzés, amely a leggyakoribb kölyökkutyáknál jelentkezik. A betegség tüneteként általában gennyes hólyagok keletkeznek a bőr felületén, amik ki is fakadhatnak. Ezek a hólyagok leggyakrabban a has szőrtelen részen alakulnak ki. Az ótvar az esetek többségében nem okoz komoly gondot, felületi kezeléssel elmulasztható. Ritka esetben a fertőzés továbbterjedhet.

Seborrhea

A seborrheától a kutyánk bőre zsíros és korpás lesz. A betegség egyes esetekben genetikai eredetetű, kölyökkorban kezdődik és a kutya egész életén át kitart. De a legtöbb seborrheás kutya esetében a korpa valamilyen másik egészségügyi probléma (például allergia vagy hormonális probléma) szövődményeként jelentkezik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az alapbetegséget kezeljük, így a tünetek nem fognak visszatérni.

Forrás: petmd.com

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: