Ki adjon nevet a befogadott kedvencnek?

Aligha akad gazdi, aki ne adna valamilyen nevet házikedvencének. De vajon gond nélkül megtehetjük-e, hogy saját ízlésünknek megfelelően átnevezünk egy menhelyről befogadott állatot?

Miért adnak nevet a menhelyeken?

Hogyan hat az állattartás az emberek lelki egészségére? Részletek itt.

Az állatmentéssel foglalkozó szakemberek gyakran szembesülnek a helyzettel, hogy a hozzájuk kerülő kóbor állatoknak nem tudják az eredeti nevét. Idővel persze igen komoly kihívássá válik újabb és újabb neveket kitalálni, ugyanakkor a befogadást is elősegítheti, ha például egy fehér cica esetén Hópihét mutathatják be a potenciális befogadóknak, nem pedig a 3298-as számú macskát. Egy név segíthet, hogy kötődés alakuljon ki a négylábú és leendő gazdija között. "Olyan sok állat keres új otthont, hogy bármi, amivel javíthatjuk esélyeiket, akár az életük megmentéséhez is hozzájárulhat" - mondta el a PetMD-nek Jme Thomas, a redmondi Motley Zoo állatmenhely vezetője.

Az intézménynél gyakran zenészekről és celebekről kapják nevüket a megmentett kedvencek, így például jelenleg is új otthonra vár Celine Dion, Mario Batali és John Mayer. Mi több, egyik-másik állatról közös képet is sikerül olykor összehozni a névadókkal, mint Gin és Juice esetében: a két macska a Gin and Juice című slágert jegyző Snoop Dogg-gal állhatott össze egy fotó erejéig.

Egy jó névválasztás a gazdikeresést is megkönnyítheti
Egy jó névválasztás a gazdikeresést is megkönnyítheti

Aimee Gilbreath, a Los Angeles térségében működő Michelson Állatmentő Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy ők is igyekeznek közismert forrásokból ihletet meríteni. Ebből kifolyólag volt már példa arra is, hogy egy teljes alom kölyökkutya kapott nevet a világhírű Trónok Harca sorozat karakterei után, míg máskor a Csillagok Háborúja szolgáltatott alapot a névválasztáshoz. Olykor az állatok külső ismertetőjegyei vagy a személyisége nyújt segítséget, míg az említett Hópihe több esetben is bevált már télen talált fehér macskák esetében.

Átnevezhetünk-e egy befogadott állatot?

Megeshet, hogy bár egy állat évekig viselt egy nevet, az adoptálók nem szeretnék úgy hívni újdonsült kedvencüket. A megkérdezett szakemberek szerint ilyenkor teljesen elfogadott, ha új elnevezést választunk. "Az esetek 99 százalékában tökéletesen jól működik az ilyesmi. Ez a friss kezdet jele mind a gazdinak, mind az állatnak, ami egyben segíthet szorosabbra fűzni az egymáshoz fűződő kapcsolatot is" - mutatott rá Jme Thomas. Különösen akadálytalanul folyhat a váltás, ha az érintett kedvenc még kölyök, és esetleg csak pár hete viselte a menhelyen kapott nevét.

Mi segíthet dönteni, ha nem jutunk dűlőre a kérdésben, hogy macskát vagy kutyát szeretnénk-e befogadni az életünkbe? Részletek itt.

Nehézséget okozhat viszont, ha egy felnőtt macskával vagy kutyával szeretnénk elfogadtatni, hogy ezentúl máshogy hívják, mint az elmúlt 8-10 évben. Nem szabad azonban meghátrálni, és nem szerencsés, ha csak emiatt nem adunk esélyt az állatnak. Idővel meg lehet neki tanítani új nevét, és bár az átállás akár hetekig is eltarthat, néhány trükkel elősegíthetjük a folyamat zökkenőmentes lezajlását. Hasznos lehet például, ha a megtanulandó nevet pozitív dolgokkal megerősítjük, például jutalomfalatokkal és dicséretekkel. Még a korábban taníthatatlannak bélyegzett macskák is megenyhülhetnek, ha ebédidőben hallják újra és újra a nevüket.

"A kisállatok nagyon jól tudják olvasni az érzelmeinket. Gyorsan meg fogják tanulni az új nevüket, ha ez örömet okoz a számunkra, és hamar alkalmazkodni tudnak az új helyzethez" - tette hozzá Aimee Gilbreath.

Forrás: petmd.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra