Így hat a tavasz az állatokra

Mind a macskák, mind a kutyák számára számos veszélyt rejt magában a tavaszi évszak. A háziállatok egy része ugyanis nem vagy csak alig tartózkodik a szabadban télen, emiatt ilyenkor sokkal nagyobb az esély rá, hogy mérgező anyagokkal érintkezzenek vagy apróbb balesetek érjék őket.

Csökkent állóképesség

Ha kutyánk télen nélkülözte a hosszú sétákat és a futkározást, akkor tavasszal is csak fokozatosan vezessük vissza az életébe a mozgást. Először csak rövidebb sétákat, sprinteket engedjünk meg neki, hiszen az inaktív téli időszak alatt lecsökkent az állóképessége, illetve csökkenhetett az izomtömege és az ízületei rugalmassága is.

Miért rágnak néha füvet a kutyák és a macskák? Részletek itt.

Veszélyes apportírozás

Ha kutyánk szereti azt játszani, hogy valamit eldobunk neki, ő pedig visszahozza, akkor mindig saját játékot, labdát vigyünk magunkkal. Ne kapjunk fel csak úgy a földről egy ágat, mert ez is veszélyes lehet az egészségére! Szálka mehet a szájába, majd akár a gyomrába, beleibe is belekerülhet, az ágakon lévő penésztől pedig hasmenés és egyéb gyomorproblémák alakulhatnak ki.

Az apportírozáshoz mindig vigyünk magunkkal megfelelő eszközt
Az apportírozáshoz mindig vigyünk magunkkal megfelelő eszközt

Hisztamintúltengés

Akárcsak az embereket, a kutyákat és a macskákat is érintheti a szezonális allergia. A por, a pollenek és a penész a leggyakoribb allergének a háziállatok számára. Ilyenkor tüsszöghetnek, köhöghetnek, vakarózhatnak, valamint sokkal többet mosdatják, nyalogatják magukat. Ha arra gyanakszunk, hogy kedvencünk allergiás, akkor vigyük állatorvoshoz.

Veszélyes virágok

Melyek a legmérgezőbb növények a magyar háztartásokban? Részletek itt.

Bizonyos tavaszi virágok szirmai, levelei veszélyesek lehetnek a háziállatok számára, sőt akár komoly mérgezést is okozhatnak. Éppen ezért a csokrokat tartsuk olyan helyen, ahol nem férhetnek hozzájuk, vagy tanítsuk meg nekik, hogy a csokrokhoz nem szabad nyúlni.

Túl magas hőmérséklet

Már melegebb tavaszi napokon is megtörténhet, hogy egy kocsiba zárt állatnak baja esik, hiszen az autók belső tere pillanatok alatt átmelegszik , ha árnyékmentes helyen parkolunk. Soha ne hagyjuk őrizetlenül kedvencünket az autóban!

Forrás: petmd.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb napsütés. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra