Így fogadjuk el háziállatunk halálát

Akiknek régóta van már háziállata, jól tudják, hogy milyen szoros kötelék tud kialakulni a kedvenc és a gazdi között. Éppen ezért egy kutya vagy egy cica elvesztése nagyon fájdalmas dolog, amit egyáltalán nem könnyű feldolgozni.

Eutanázia

Vannak helyzetek, amikor a gazdának kell döntést hoznia arról, hogy elaltassák-e a kedvencét, például valamilyen gyógyíthatatlan betegség esetén. Ez nagyon nehéz választás, amelynél figyelembe kell venni, hogy bármennyire fáj is elbúcsúzni a kedvencünktől, valójában neki teszünk jót, ha nem hagyjuk feleslegesen szenvedni. A legtöbb gazdi arra számít, hogy állata majd csendben, nyugalomban és békében múlik ki végelgyengülésben, és egyszerűen csak elalszik - csakhogy ez az állatorvosok tapasztalata szerint elég ritka. Éppen ezért minden esetben az állat érdekeit kell szem előtt tartani.

Egy szeretett állat elvesztése mély űrt tud hagyni a gazdájában
Egy szeretett állat elvesztése mély űrt tud hagyni a gazdájában

"Az állattartáshoz intelligencia is szükséges" Magyarország utcáit nagyjából 200-250 ezer gazdátlan kutya rója, a kóbor macskák száma pedig ennek többszöröse lehet. Az elszomorító adatok legfőbb oka, hogy a hazai állattartási kultúra még igencsak gyerekcipőben jár. A fejlődéshez edukációra és szemléletváltásra lenne szükség. Erről dr. Koleszár Istvánnal, a Rex Állatsziget állatorvosával beszélgettünk - kattintson !

Az életminőséget kell figyelembe venni

Az állat kora, egészségi állapota miatt előfordulhat, hogy nem tud már olyan dolgokat csinálni, amiket régebben szeretett, például futkározni, sétálni a gazdival, vagy a többi állattal játszani. Ez szorongást és szenvedést okoz neki. Figyeljünk a kedvencünk által adott jelekre, és konzultáljunk az állatorvossal rendszeresen, mert gyakran vannak olyan helyzetek, amikor az altatás a leghumánusabb megoldás.

Ha kedvencünk hirtelen hal meg

Ha a kutya vagy a cica váratlan betegség, esetleg baleset miatt hal meg, akkor ez tovább növelheti a veszteség okozta sokkot és fájdalmat. Ilyenkor a bűntudat érzése is elég gyakori. Nyugodtan gyászoljuk , sirassuk meg kedvencünket, rendezzünk neki temetést, ha úgy érezzük, hogy úgy könnyebb feldolgozni a veszteséget. Beszélgessünk olyanokkal, akik már átéltek hasonlót, és ha szükséges, kérjünk segítséget.

Forrás: petmd.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra