Így fogadjuk el háziállatunk halálát

Akiknek régóta van már háziállata, jól tudják, hogy milyen szoros kötelék tud kialakulni a kedvenc és a gazdi között. Éppen ezért egy kutya vagy egy cica elvesztése nagyon fájdalmas dolog, amit egyáltalán nem könnyű feldolgozni.

Eutanázia

Vannak helyzetek, amikor a gazdának kell döntést hoznia arról, hogy elaltassák-e a kedvencét, például valamilyen gyógyíthatatlan betegség esetén. Ez nagyon nehéz választás, amelynél figyelembe kell venni, hogy bármennyire fáj is elbúcsúzni a kedvencünktől, valójában neki teszünk jót, ha nem hagyjuk feleslegesen szenvedni. A legtöbb gazdi arra számít, hogy állata majd csendben, nyugalomban és békében múlik ki végelgyengülésben, és egyszerűen csak elalszik - csakhogy ez az állatorvosok tapasztalata szerint elég ritka. Éppen ezért minden esetben az állat érdekeit kell szem előtt tartani.

Egy szeretett állat elvesztése mély űrt tud hagyni a gazdájában
Egy szeretett állat elvesztése mély űrt tud hagyni a gazdájában

"Az állattartáshoz intelligencia is szükséges" Magyarország utcáit nagyjából 200-250 ezer gazdátlan kutya rója, a kóbor macskák száma pedig ennek többszöröse lehet. Az elszomorító adatok legfőbb oka, hogy a hazai állattartási kultúra még igencsak gyerekcipőben jár. A fejlődéshez edukációra és szemléletváltásra lenne szükség. Erről dr. Koleszár Istvánnal, a Rex Állatsziget állatorvosával beszélgettünk - kattintson !

Az életminőséget kell figyelembe venni

Az állat kora, egészségi állapota miatt előfordulhat, hogy nem tud már olyan dolgokat csinálni, amiket régebben szeretett, például futkározni, sétálni a gazdival, vagy a többi állattal játszani. Ez szorongást és szenvedést okoz neki. Figyeljünk a kedvencünk által adott jelekre, és konzultáljunk az állatorvossal rendszeresen, mert gyakran vannak olyan helyzetek, amikor az altatás a leghumánusabb megoldás.

Ha kedvencünk hirtelen hal meg

Ha a kutya vagy a cica váratlan betegség, esetleg baleset miatt hal meg, akkor ez tovább növelheti a veszteség okozta sokkot és fájdalmat. Ilyenkor a bűntudat érzése is elég gyakori. Nyugodtan gyászoljuk , sirassuk meg kedvencünket, rendezzünk neki temetést, ha úgy érezzük, hogy úgy könnyebb feldolgozni a veszteséget. Beszélgessünk olyanokkal, akik már átéltek hasonlót, és ha szükséges, kérjünk segítséget.

Forrás: petmd.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra