Háziállatok, amelyek jó hatással vannak ránk

Milyen kiskedvenc javasolt azoknak, akik depresszióval küzdenek, és melyik állat segíthet a legtöbbet demencia esetén? Mutatjuk, mit mond a pszichológus.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a háziállatok tartása nagyszerű hatással van a fizikai és a mentális egészségünkre is. Dr. Judith Joseph amerikai pszichológus a TikTok-csatornáját osztotta meg, hogy szerinte az egyes állatfajták milyen problémákkal küzdő embereknek segíthetnek a legtöbbet - írja a Men's Health.

Kihez "illik" a kutya vagy a macska?

A kiteregetett ruhát is összeszedi Bambi, a segítőkutya.

Dr. Joseph azt mondja, kutyát különösen azoknak érdemes tartani, akik depresszióval küzdenek, illetve hajlamosak a depresszióra. A szakember úgy gondolja, a kutyusok képesek jól "olvasni" az embereket, nagyon empatikusak, és a tartásukhoz a séták miatt muszáj némi mozgást építeni a gazdi napi rutinjába, ami köztudottan remek hatással van a mentális egészségre is.

A kutyák sokat segíthetnek azoknak, akik depresszióval küzdenek.
A kutyák sokat segíthetnek azoknak, akik depresszióval küzdenek. Fotó: Getty Images

Az autizmussal élőknek cicatartást javasol a pszichológus, mivel ezek a négylábúak nem tartanak fent intenzív szemkontaktust, és a fizikai távolságtartás határait is képesek értelmezni. Emellett sokat segíthetnek az autista gyerekeknek a stressz feldolgozásában.

A halak és a kígyók ebben segíthetnek

A szorongással küzdők számára a szakember szerint a halak tartása a legjobb megoldás, mivel a mozgásuk megfigyelése a vízben nyugtatja az agyhullámokat és csökkenti a vérnyomást. A bipoláris zavarral élőknek ezzel szemben a kígyó a legalkalmasabb háziállat. A furcsa javaslat okaként azt nevezi meg dr. Joseph, hogy a kígyók ritmikus mozgása a karon hozzájárulhat a hangulat stabilizálásában.

A doktornő az ADHD-ben (figyelemzavar, hiperaktivitás) szenvedőknek a hüllőket, például a leguánt ajánlja. Mivel relatíve függetlenek, és nem igényelnek túl sok figyelmet, a tartásuk még azoknak sem okoz frusztrációt, akiknek problémájuk van a szervezettséggel vagy azzal, hogy huzamosabb időn át figyeljenek valamire. Az OCD-s (obszesszív-kompulzív zavar, kényszerbetegség) betegek számára Dr. Joseph szerint a madarak tartása lehet nagyszerű választás. A csivitelésük nyugtatóan hathat, kis helyre korlátozódik az életterük, és nem csinálnak piszkot a lakásban.

Demencia esetén teknőst válasszunk

A demenciával küzdő időseknek pedig teknősöket kellene beszerezniük. Ezek az állatok lassan mozognak, és a pszichológus azt mondja, akár "a memóriát is beindíthatják". Bár nincsenek konkrét kutatások a teknőstartás és ademenciajavulása közötti kapcsolatról, az állattartás korábbi vizsgálatok eredményei alapján enyhítheti a demencia tüneteit.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)