Veszélyben az esőerdők és a korallzátonyok

A korábban feltételezettnél gyorsabb ütemben omolhatnak össze a bolygó olyan nagy ökoszisztémái, mint az amazonasi esőerdő és a korallzátonyok - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A tanulmány készítői a bolygó több tucatnyi ökoszisztémájára vonatkozó adatokat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a karibi korallzátonyok 15 éven belül összeomolhatnak, az amazonasi esőerdő pedig fél évszázadon belül tűnhet el.

esőerdő, korallzátonyok, ökoszisztémák, klímaváltozás, veszély
50 éven belül eltűnhetnek az esőerdők. Fotó: Getty Images

Fel kell készülni a legrosszabbra

Szomorú, mi történik a trópusi erdőkkel - olvassa el a részleteket!

"Ezek erős üzenetek. Fel kell készülnünk a bolygónk ökoszisztémájában bekövetkező változásokra, amelyek a korábban elképzeltnél gyorsabb ütemben zajlanak le" - mondta John Dearing, a Southamptoni Egyetem professzora, aki a tanulmány vezetője volt. A szakemberek szerint bár a nagyobb ökoszisztémák összedőlése a méretükből adódóan hosszabb ideig tart, a lebomlásuk és végül az eltűnésük üteme jelentősen gyorsabb lehet a kisebb ökoszisztémákénál.

A londoni egyetem Ázsiáról és Afrikáról szóló tanulmányok intézete, valamint az észak-walesi Bangor Egyetem kutatóinak közreműködésével készült tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb ökoszisztémákat alkotó alrendszerek és élőhelyek eleinte jóval ellenállóbbnak tűnhetnek, ám a fordulópont elérésével nagyon felgyorsulhat a leépülésük.

Sürgősen cselekedni kell

A szakemberek 42 ökoszisztémát - 4 szárazföldit, 25 tengerit és 13 édesvizit - tanulmányoztak, az apró tavacskáktól kezdve egészen a Fekete-tengerig. A kutatók egy része szerint a tanulmány eredményei alátámasztják az ökoszisztémák megóvásának sürgősségét. Ugyanakkor vannak olyanok is, amik szerint nem biztos, hogy egy döntően tengeri, folyami vagy tavi ökoszisztémák adataira épülő tanulmány konklúzióját az Amazonas térségére is ki lehet vetíteni.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: