Veszélyben az esőerdők és a korallzátonyok

A korábban feltételezettnél gyorsabb ütemben omolhatnak össze a bolygó olyan nagy ökoszisztémái, mint az amazonasi esőerdő és a korallzátonyok - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A tanulmány készítői a bolygó több tucatnyi ökoszisztémájára vonatkozó adatokat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a karibi korallzátonyok 15 éven belül összeomolhatnak, az amazonasi esőerdő pedig fél évszázadon belül tűnhet el.

esőerdő, korallzátonyok, ökoszisztémák, klímaváltozás, veszély
50 éven belül eltűnhetnek az esőerdők. Fotó: Getty Images

Fel kell készülni a legrosszabbra

Szomorú, mi történik a trópusi erdőkkel - olvassa el a részleteket!

"Ezek erős üzenetek. Fel kell készülnünk a bolygónk ökoszisztémájában bekövetkező változásokra, amelyek a korábban elképzeltnél gyorsabb ütemben zajlanak le" - mondta John Dearing, a Southamptoni Egyetem professzora, aki a tanulmány vezetője volt. A szakemberek szerint bár a nagyobb ökoszisztémák összedőlése a méretükből adódóan hosszabb ideig tart, a lebomlásuk és végül az eltűnésük üteme jelentősen gyorsabb lehet a kisebb ökoszisztémákénál.

A londoni egyetem Ázsiáról és Afrikáról szóló tanulmányok intézete, valamint az észak-walesi Bangor Egyetem kutatóinak közreműködésével készült tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb ökoszisztémákat alkotó alrendszerek és élőhelyek eleinte jóval ellenállóbbnak tűnhetnek, ám a fordulópont elérésével nagyon felgyorsulhat a leépülésük.

Sürgősen cselekedni kell

A szakemberek 42 ökoszisztémát - 4 szárazföldit, 25 tengerit és 13 édesvizit - tanulmányoztak, az apró tavacskáktól kezdve egészen a Fekete-tengerig. A kutatók egy része szerint a tanulmány eredményei alátámasztják az ökoszisztémák megóvásának sürgősségét. Ugyanakkor vannak olyanok is, amik szerint nem biztos, hogy egy döntően tengeri, folyami vagy tavi ökoszisztémák adataira épülő tanulmány konklúzióját az Amazonas térségére is ki lehet vetíteni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra