Veszélyben az esőerdők és a korallzátonyok

A korábban feltételezettnél gyorsabb ütemben omolhatnak össze a bolygó olyan nagy ökoszisztémái, mint az amazonasi esőerdő és a korallzátonyok - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A tanulmány készítői a bolygó több tucatnyi ökoszisztémájára vonatkozó adatokat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a karibi korallzátonyok 15 éven belül összeomolhatnak, az amazonasi esőerdő pedig fél évszázadon belül tűnhet el.

esőerdő, korallzátonyok, ökoszisztémák, klímaváltozás, veszély
esőerdő, korallzátonyok, ökoszisztémák, klímaváltozás, veszély

Fel kell készülni a legrosszabbra

Szomorú, mi történik a trópusi erdőkkel - olvassa el a részleteket!

"Ezek erős üzenetek. Fel kell készülnünk a bolygónk ökoszisztémájában bekövetkező változásokra, amelyek a korábban elképzeltnél gyorsabb ütemben zajlanak le" - mondta John Dearing, a Southamptoni Egyetem professzora, aki a tanulmány vezetője volt. A szakemberek szerint bár a nagyobb ökoszisztémák összedőlése a méretükből adódóan hosszabb ideig tart, a lebomlásuk és végül az eltűnésük üteme jelentősen gyorsabb lehet a kisebb ökoszisztémákénál.

A londoni egyetem Ázsiáról és Afrikáról szóló tanulmányok intézete, valamint az észak-walesi Bangor Egyetem kutatóinak közreműködésével készült tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb ökoszisztémákat alkotó alrendszerek és élőhelyek eleinte jóval ellenállóbbnak tűnhetnek, ám a fordulópont elérésével nagyon felgyorsulhat a leépülésük.

Sürgősen cselekedni kell

A szakemberek 42 ökoszisztémát - 4 szárazföldit, 25 tengerit és 13 édesvizit - tanulmányoztak, az apró tavacskáktól kezdve egészen a Fekete-tengerig. A kutatók egy része szerint a tanulmány eredményei alátámasztják az ökoszisztémák megóvásának sürgősségét. Ugyanakkor vannak olyanok is, amik szerint nem biztos, hogy egy döntően tengeri, folyami vagy tavi ökoszisztémák adataira épülő tanulmány konklúzióját az Amazonas térségére is ki lehet vetíteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció