Súlyos bajt okozhat jövőre a klímaválság

Az éghajlatváltozás jövőre súlyosbítani fogja a humanitárius válságokat – figyelmeztet legfrissebb jelentésében az Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (International Rescue Committee, IRC) civil segélyszervezet.

A fegyveres konfliktusok és a gazdasági visszaesések hatására az elmúlt évtizedben ugrásszerűen, 81 millióról (2014) 339 millióra nőtt a humanitárius segítségre szoruló emberek száma a világon. A New York-i székhelyű szervezet tanulmánya hangsúlyozza: a migrációs folyamatokra a klímaváltozás rányomta a bélyegét. Eközben a humanitárius szempontból legveszélyeztetettebb húsz ország, köztük Haiti és Afganisztán együttes szén-dioxid-kibocsátása mindössze a globális emisszió 2 százalékát teszi ki.

humanitárius segély, Ukrajna
A klímaválság a humanitárius válságokat is súlyosbíthatja a jövő évben. Fotó: Getty Images

„A 2022-es adatok egyértelműen alátámasztják, hogy az éghajlatváltozás elmélyíti a humanitárius válságokat, illetve felgyorsítja újak kialakulását” – olvasható a tanulmányban. A bizottság ajánlása szerint „proaktív befektetésekkel a klímaváltozás globális hatásai megelőzhetővé és mérsékelhetővé válhatnak”.

Az élelmezésbiztonság már most is nagymértékben bizonytalan a konfliktusok emelkedő száma, az ukrajnai orosz invázió gazdasági, valamint a koronavírus-járvány utóhatásai miatt a jelentés szerint. 2022 novemberére rekordszintre emelkedett a rászorulók és rájuk fordítható összegek közötti szakadék. Jelenleg mintegy 27 milliárd dollár (10 billió forint) hiányzik a rendszerből az ellátásukra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: