+7° - +22°
Kettős front

Évente ennyi PET-palackot dobunk ki

HáziPatika

Egy idén elfogadott törvénycsomag értelmében 2023 júliusától kötelezővé válik az egyutas italcsomagolások (PET, alumínium, üveg) visszaváltása. Környezetvédelmi szervezetek üdvözlik a rendszer bevezetését, ugyanakkor fontos hiányosságokra hívják fel a figyelmet.

Akadnak olyan területek az óceánokban, ahol több a műanyag, mint a hal. Részletek itt.

"A műanyagszennyezés negatív következményeivel mindannyian együtt élünk. Jelenleg a világ óceánjait több mint 150 millió tonna műanyaghulladék szennyezi, ráadásul az összes tengeri hulladék közel fele egyszer használatos műanyag, a többi között palackok és kupakok" - olvasható a Humusz Szövetség közleményében.

A műanyagszennyezés világszerte egyre jobban elhatalmasodik
A műanyagszennyezés világszerte egyre jobban elhatalmasodik. Fotó: Getty Images

Mint írják, a Reloop 2021-ben publikált adatai szerint 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy emberre jutó mennyisége, ami 2019-ben is tovább nőtt. Ez utóbbi kimutatás szerint a magyar lakosság mintegy kétmilliárd PET, alumínium és üveg italcsomagolást dobott ki egy év alatt, ami egy főre vetítve 211 darabot jelent. Mindezek tükrében a szervezet üdvözli a visszaváltási rendszerek hazai bevezetését. Ezzel együtt egy több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő által összeállított állásfoglalásban hívja fel a figyelmet az italcsomagolásokkal kapcsolatos hazai szabályozás hiányosságaira.

Egy hatékony betétdíjas rendszer bevezetésével a Reloop számításai szerint 83 százalékkal, hozzávetőleg 340 millió darabra (35 darab/fő/év) csökkenthető a hazai italcsomagolás-hulladékok száma. Az éves szinten eldobott 1,1 milliárd PET-palackból így mindössze 176 millió maradna, az alumínium italcsomagolási hulladék 700 millió darabról kevesebb mint 150 millióra, a kidobott üvegpalackok száma pedig 67 millióról 16,5 millió darabra csökkenne.

Az újratölthető palackok kerülhetnének előtérbe

A Humusz Szövetség által bemutatott állásfoglalás szerint meg kell különböztetni az egyutas (egyszer használatos) és többutas (újratölthető) italcsomagolásokhoz kapcsolódó rendszereket. Mindkettőnek központi eleme a betétdíj: az adott termék árával együtt felszámított, annak visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj. Célja, hogy a vásárlót anyagilag is ösztönözze a termék csomagolásának visszavitelére, hogy az egyutas rendszernél a csomagolást újrafeldolgozzák, többutas rendszernél pedig a palackokat újratöltsék.

A kötelező egyutas italcsomagolás-visszaváltás esetében a műanyag palackokat, fémdobozokat újra fel lehet dolgozni. A rendszer előnye, hogy a begyűjtött csomagolás (tehát a szelektív hulladék) nagyobb tisztaságú, mivel ebben az esetben nem keveredik más típusú csomagolási hulladékkal. Lakossági szelektív gyűjtés esetén ugyanis a palackok egyéb, sokszor szennyezett műanyagtermékekkel is keverednek.

Többutas csomagolás esetében a palackot visszaváltás után újratöltik. Ennek előnye, hogy a visszaváltás eredményeként kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani, hiszen visszavétel után azok megfelelő kezelés, majd töltőüzembe szállítás esetén ismételten használhatóak. Mindez csökkenti a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését, a környezeti előnyök pedig bizonyítottan nőnek a visszaforgatás számával.


Az újrahasználat megfelelő támogatása érdekében az állásfoglalást aláíró szervezetek az alábbiakat kérik az állami döntéshozóktól és a szabályozáson dolgozó szakemberektől. (Az állásfoglalás teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.)

  • Szükségesnek tartják az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező újrahasználati célszámok bevezetését.
  • Javasolják a környezetvédelmi termékdíj ökomodulációját: a különböző italcsomagolások esetében különböző díjkategóriákat állapítson meg a szabályozás.
  • Javasolják a betétdíjas termék kivételét az áfatörvény és a társasági adózás hatálya alól.
  • Javasolják az újratölthető italpalackok sztenderdizálását.
  • Javasolják regionális mosodák működési feltételeinek megteremtését. Mindennek költségét a környezetvédelmi termékdíjból befolyó bevételek, illetve a jövőben bevezetni tervezett EPR-rendszerekből származó bevételek jelenthetnék.
  • A csomagoláson szembetűnően és tisztán kell szerepelnie, hogy az újratölthető-e vagy sem, illetve hogy egyszer használatos csomagolás esetén mi a hulladékkezelés megfelelő módja.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag