Árvizek és tájfunok pusztítottak tavaly

327 milliárd jüan - átszámítva 47,15 milliárd dollár - közvetlen kárt okoztak a természeti katasztrófák tavaly Kínában.

Tavaly a természeti katasztrófákban mintegy 900 ember vesztette életét, 126 ezer épület megsemmisült és több mint 19 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterületet ment tönkre az ázsiai országban - közölte a kínai katasztrófavédelmi minisztérium.

árvíz, katasztrófa, természeti katasztrófa, természeti csapás, globális felmelegedés, klímaváltozás, szélsőséges időjárás, időjárási események,
árvíz, katasztrófa, természeti katasztrófa, természeti csapás, globális felmelegedés, klímaváltozás, szélsőséges időjárás, időjárási események,

Hatalmas károk

A legnagyobb kárt az augusztusban az ország keleti és északkeleti vidékére lecsapó Lekima tájfun okozta. Ezen kívül nyáron komoly árvizek pusztítottak Kína középső, déli és keleti területein. A délnyugati részen fekvő Szecsuán tartományban pedig júniusban földcsuszamlás zúdult egy falura, illetve egy erős földrengés is volt a térségben augusztusban.

Egyre súlyosabbak a természeti katasztrófák - kattintson!

A 2019-es év azonban nemcsak Kínát sújtotta a különböző természeti csapásokkal. Amerikában például erdőtűz, két trópusi ciklon, három folyóáradás és nyolc súlyos vihar is tombolt tavaly. A természeti csapások együttesen nagyjából 45 milliárd dollárnyi kárt okoztak. A katasztrófák miatt legalább 44 ember vesztette életét.

Egyre nagyobb a baj

A globális felmelegedés okozta aszályok, viharok, árvizek és tűzvészek világszerte is egyre több embert fenyegetnek. Nem véletlenül lett a "klímavészhelyzet" az év szava az Oxford szótár szerkesztői szerint 2019-ben. Ahogy már korábban is megírtuk, tavaly márciusban az eddigi legsúlyosabb vihar csapott le Mozambikra, Zimbabwére és Malawira. Az Idai ciklon heves esőzést, súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a három afrikai országban. Az ítéletidőben több mint 1300 ember vesztette életét és több százezren kényszerültek lakhelyük elhagyására. Malária- és kolerajárvány is felütötte a fejét.

A Hagibisz névre keresztelt tájfun pedig - amely több mint 6 évtizede a leghevesebbnek bizonyult - októberben csapott le Japánra. Heves esőzések, áradások és földcsuszamlások kísérték, amik mintegy 100 ember halálát követelték. Összesen 4,5 millió embert evakuáltak, az anyagi károkat pedig több milliárd dollárra becsülik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció