+10° - +26°
Nincs front

A csapvíz ezért jobb a palackozottnál

HáziPatika

Több ezerszer nagyobb terhet ró a környezetre a palackozott vizek fogyasztása a csapvízzel összehasonlítva - derült ki egy új tanulmányból. A kutatók szerint eredményeik arra utalnak, hogy a csapvíz mind a természet, mind az emberek egészsége szempontjából jobb választást jelent.

Az elmúlt évekre világszerte a palackozott vizek iránti növekvő kereslet volt jellemző, aminek hátterében korábbi kutatások szerint több tényező is szerepet játszik. A tendenciát olyan szubjektív tényezők befolyásolhatják, mint a víz íze és szaga, a helyi közhálózat vízminősége iránti bizalom hiánya, illetve a palackozott vizeket forgalmazó cégek marketingkampányai. Mint azt az intézet közleménye írja, a barcelonai Institute for Global Health (ISGlobal) kutatói a közelmúltban megjelentettek egy tanulmányt, amiben igyekeztek objektív képet adni három gyakori vízforrásról: a palackozott vizekről, a csapvízről és a szűrt csapvízről.

A palackozott vizek így terhelik a környezetet

Kiderült, mennyire szennyezett a budapesti csapvíz - részletek itt.

A módszertan kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ellentétben az általános gyakorlattal, a mostani kutatás nem választotta el egymástól élesen a vizsgálat tárgya, tehát jelen esetben a különböző vízforrások környezetre és emberi egészségre gyakorolt hatását, hanem kombináltan kezelte azokat. A kutatók ezen felül elismerik, hogy bár az egyes országok és városok között jelentős eltérések lehetnek a csapvíz minőségében, a rendelkezésre álló adatok nagy mennyisége miatt azonban ők kizárólag a barcelonai csapvízre fókuszáltak munkájuk során.

Barcelonai kutatók szerint a csapvíz sokkal környezetbarátabb választás a palackozott vizekhez képest

Barcelonai kutatók szerint a csapvíz sokkal környezetbarátabb választás a palackozott vizekhez képest.

Fotó: Getty Images

Az így kapott eredmények szerint, amennyiben Barcelona teljes lakossága (mintegy 1,6 millió ember) egyik napról a másikra kizárólag palackozott vizet kezdene fogyasztani azzal jelentős kárt okoznának az ökoszisztémának. Egészen pontosan évente 1,43 állatfaj kihalását idéznék elő, továbbá 83,9 millió amerikai dollárra rúgna a szükséges nyersanyagok kinyerésének költsége. Összehasonlítva egy olyan forgatókönyvvel, amikor mindenki csak csapvizet iszik, ez mintegy 1400-szor erőteljesebb kihatást jelent az ökoszisztémára, valamint 3500-szor magasabb nyersanyagkinyerési költséget.

A csapvíz nem jelent egészségügyi kockázatot

"A csapvíz minősége számottevően javult Barcelonában az elmúlt évek során, köszönhetően a vízkezelési eljárások fejlődésének. Mindazonáltal ez az előrelépés nem tükröződött vissza megnövekedett csapvízfogyasztásban, ami arra utal, hogy a vízfogyasztást egyéb szubjektív tényezők is befolyásolják, mint pusztán a minőség" - mutatott rá Cristina Villanueva, az ISGlobal kutatója, a tanulmány első szerzője. "E szubjektív tényezők egyike a különböző kémiai vegyültetek vélt jelenléte a csapvízben. Igaz például, hogy a csapvíz fertőtlenítési melléktermékként trihalometánokat tartalmazhat, valamint a trihalometánokat összefüggésbe hozták a húgyhólyagrákkal. Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a barcelonai csapvíz magas minősége révén ez az egészségügyi kockázat igen alacsony, különösen, ha összegezve vizsgáljuk a palackozott vizek kihatásait" - tette hozzá.

A kutatás eredményei szerint, amennyiben a katalán főváros lakossága teljesen átállna a csapvízre, úgy a korai elhalálozások és megbetegedések által 309 egészségben leélt életévet veszítene Barcelona. Ez egy főre levetítve átlagosan 2 órát jelent. Ha pedig otthoni vízszűrő berendezésekkel is tisztítanák a csapvizet, úgy a mutató összesen 36 évre esne vissza, ami fejenként számítva percekben kifejezhető mértéket jelent.


"Eredményeink azt mutatják, hogy figyelembe véve úgy a környezetre, mint az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásokat, a csapvíz jobb opciót jelent a palackozott víznél, mert utóbbi hatásai sokkal széleskörűbbek" - hangsúlyozta Cathryn Tonne, az ISGlobal kutatója, a tanulmány utolsó szerzője. "A helyi vízszűrők használata pedig javíthatja a csapvíz ízét és szagát, egyben jelentősen csökkentheti a trihalometánok koncentrációját. Ennél fogva a szűrt csapvíz egy jó alternatívát kínál, és bár nincs elegendő adatunk ahhoz, hogy teljeskörően felmérjük a szűrők használatának környezeti hatásait, azt azonban tudjuk, hogy azok sokkal kisebbek, mint a palackozott vizek esetében" - magyarázta a szakember. A tanulmány a Science of the Total Environment című tudományos folyóiratban jelent meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag