121 éve nem volt ekkora szárazság

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország. Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A vízgyűjtőkön már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja azonban még tovább növelte ezt a hiányt. Az ország 12 vízügyi igazgatóságából tíznek a területén van érvényben vízhiány elleni készültség. A megnövekedett vízigények azonban a korábban betározott vízmennyiségből kielégíthetők. Vízkorlátozásra még sehol nincs szükség, ám a rendkívüli – öntözési idény elején nem jelzett – vízigények lekötésére csak korlátozottan van lehetőség – közölte az OVF.

vízállás, aszály,
Rekordalacsony volt a vízállás a Hármas-Körösön Békésszentandrásnál július 26-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Dunán a budapesti Kvassay-zsilipnél, illetve Tasson a Sajó Elemér-műtárgyon folytatódik a szivattyús vízpótlás. Július 13-a óta mintegy 40 millió köbméter vizet, vagyis hozzávetőlegesen egy Velencei-tónyi vízmennyiséget emeltek a Dunából a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba, amelyet elsősorban öntözésre, illetve a halastavak üzemeltetésére használtak. A visszatartott és betározott víznek köszönhetően pedig folytatható Szolnoknál a „tudatos vízkormányzás”, aminek a legfontosabb célja továbbra is az, hogy a Kiskörei-tározóból, azaz a Tisza-tóból Szolnok ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen.

Sokkoló térkép született az európai aszályhelyzetről.

Megdöbbentő a tavaink vízállása

A Balaton átlagvízállása kedd reggel 78 centiméter volt. A következő egy hétben folytatódik a vízszint lassú csökkenése. Az előrejelzések szerint az üdülési idény végén, szeptember 1-jén a tó átlagvízállása várhatóan 70-75 centiméter körül alakul.

A Velencei-tó kedd reggeli vízállása 58 centiméter volt. A halak oxigénellátása érdekében a vízügy munkatársai több levegőztető, vízforgató berendezést telepítettek és üzemeltetnek. Az illetékes vízügyi igazgatóság hétfői mérése szerint a Velencei-tó vízminősége, az oldott oxigén koncentrációja, illetve az algaösszetétel és -mennyiség megfelelő a vízi ökoszisztéma szempontjából. Azonban a vízvesztés a tó vizének koncentrálódását okozza, ennek következtében pedig a víz számos jellemzője meghaladhatja a halak tűrőképességét, amely halpusztulást okozhat.

A március különösen száraz volt

Az OVF közölte, hogy az aszályhelyzet, a tavak és folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények miatt folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, amely országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet. A főigazgatóság közleményében kitért arra is, hogy január óta a Duna vízgyűjtőjén az éghajlati átlaghoz képest 25 százalékos, a Tiszáén pedig 31 százalékos csapadékhiány alakult ki. Ezen belül márciusban a csapadék 79-89 százaléka hiányzott.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: