WHO: a koronavírus már világjárvány

Világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán.

Magyarországon vészhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt. Kattintson a részletekért!

"Megvizsgáltuk az elmúlt napok történéseit és kijelenthetjük, hogy a COVID-19 pandémiának minősül" - mondta Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján Genfben, amelyet a szervezet Facebook-oldalán élőben közvetítettek.

pandémia, világjárvány, WHO, koronavírus
pandémia, világjárvány, WHO, koronavírus

A WHO vezetője úgy fogalmazott, "az elkövetkező napokban és hetekben arra számítunk, hogy a COVID-19 megbetegedések és az azzal összefüggő halálesetek, valamint az érintett országok száma is tovább nő".

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz kijelentette, hogy "a WHO éjt-nappallá téve értékeli a járványt és mély meggyőződésünk, hogy mind a vírus terjedése, mind a betegség súlyossága riasztó mértéket ölt. Ezért a helyzetet alaposan megvizsgálva kijelenthetjük, hogy a COVID-19 világjárvány."

118 ezer beteg 114 országban

"A világ most a koronavírus markában van" - fogalmazott a WHO vezetője, s mély aggodalmát fejezte ki a betegség elterjedése elleni küzdelem "riasztó tétlensége" miatt. Az elmúlt két hétben a Kínán kívüli esetek száma tizenháromszorosára nőtt, az érintett országok száma megtriplázódott. Jelenleg 118 ezer eset van 114 országban, és 4291-en vesztették már életüket az új koronavírus okozta COVID-19 betegség miatt.

"Ezrek küzdenek az életükért a kórházakban. Az előttünk álló napokban és hetekben arra számítunk, hogy még sokkal több megbetegedés, és halálos áldozat lesz, valamint az érintett országok száma is nőni fog" - mondta a főigazgató.

Még nem késő, vissza lehet fordítani

A mostani világjárvány nem hasonlítható egyetlen korábbi pandémiához sem, amit eddig kontrollálni lehetett. Azt tapasztalják, hogy Kínában és Dél-Korában az esetek száma csökken, ami azt mutatja, hogy vissza lehet fordítani. De nagyon sok ország nem teszi meg a szükséges lépéseket. "Minden nap felhívjuk az országok figyelmét, hogy azonnali és agresszív lépésekre van szükség. Hangosan kongatjuk a vészharangot" - jelentette ki a WHO főigazgatója.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, WHO, koronavírus-járvány, világjárvány
Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, WHO, koronavírus-járvány, világjárvány

Gebrejeszusz hangsúlyozta, még nem késő, hogy kontrollálni tudjuk a járványt. Az esetek túlnyomó többsége - a 118 ezer 90 százaléka - négy országban fordul elő: Olaszországban, Iránban, Dél-Koreában és Kínában. A szakember felszólította az összes országot, hogy keressék és teszteljék, kezeljék, izolálják a betegeket, kövessék nyomon a kapcsolataikat, mozgósítsák az embereiket.

Nem nevezték meg, mely országok buktak el a harcban

"Néhány ország kapacitáshiánnyal küzd, mások erőforráshiánnyal, néhányan pedig a megoldás hiányával" - folytatta. Bár a sajtótájékoztatón rákérdezték, hogy mely országok nem tesznek meg mindent, a főigazgató erre nem reagált. A WHO véleménye szerint nem jó, hogy bizonyos országokban csak nagyon kevés embert tesztelnek, azokat, akik beleillenek a kockázati csoportba.

Forrás: The Guardian

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció