Veszélyesek lehetnek ezek a pékáruk

Az idei búza toxintartalma többszörösen meghaladta az egészséges értéket, ami az agrárszakember szerint teljes kiőrlésű pékáruk esetében komoly veszélyt jelenthet. Raskó György mindenkit óvna a megvásárlásuktól.

Komoly fuzáriumfertőzés sújtja a hazai búzát, emiatt a búza egyharmadát nem lehet humáncélra felhasználni - idézi Raskó György agrárközgazdászt az Atv.hu. A szakember azt is elmondta, különösen az Alföldön magas a búza toxintartalma. Hangsúlyozta, van olyan hely, ahol 4-5000 pp/mg, miközben a magyar szabvány 1250 pp/mg-ot enged meg, vagyis a búza egy része a három-négyszeresét tartalmazza a megengedett magyar értéknek.

Emberi fogyasztásra sem alkalmasak

Ha megfelelő minőségű búzából készülnek, a teljes kiőrlésű pékáruk pozitívan hathatnak a szervezetünkre - fogyasztásuk előnyeiről ebben a cikkünkben olvashat.

Raskó szerint ez részben az exportőröket érinti érzékenyen: az olasz partnerük ugyanis már az ezres értéket meghaladó toxintartalmú búzát sem hajlandó átvenni. És bár ők nem veszik meg, a magyar igen. A veszély ellen pedig úgy védekeznek, hogy a búza őrlésekor leszedik a toxint tartalmazó külső héjat. Ez viszont a teljes kiőrlésnél nem működik: ott a korpát is beledarálják a lisztbe, így a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk emberi fogyasztásra sem alkalmasak, sőt, "komoly veszélyt" hordoznak, emelte ki Raskó.

A fertőzött búzából készült, teljes kiőrlésű pékáru veszélyes lehet
A fertőzött búzából készült, teljes kiőrlésű pékáru veszélyes lehet

Befolyásolja a nemzőképességet

A fertőzött búzából készült termékek részben azokra lehetnek ártalmasak, mutat rá Raskó, akik gyereket szeretnének. A toxintartalom ugyanis a nemzőképességet is befolyásolja: a férfiaknál például drasztikusan lecsökkentheti a hímivarsejtek számát. Ráadásul, emelte ki a szakember, az ilyen termékeket jóhiszeműen kismamáknak, kisbabáknak és krónikus gyomorbetegségben szenvedőknek ajánlják, ami toxinos alapanyag esetében szintén nem szerencsés.

A szakember határozottan úgy gondolja, hogy az idei, átlagosnál magasabb toxintartalmú búzából nem szabadna teljes kiőrlésű pékárut készíteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció