Veszélyes baktériumok vannak a csirkehúsban

A nagyüzemi csirketartás hatására az antibiotikumokkal szemben is ellenálló, veszélyes szalmonellatörzsek jelentek meg a húsokban. A bio húsok jóval veszélytelenebbek egy friss kutatás szerint.

Bár a bio címkével ellátott hústermékek rendszerint jóval drágábbak a hagyományos húsoknál, úgy tűnik az egészségünkre is kevésbé ártalmasak. Egy friss kutatás szerint ugyanis a ketreces tartású, antibiotikumokkal nevelt tyúkokban nagyobb arányban találhatóak olyan szalmonellabaktériumok, amelyek ellenállnak a hagyományos gyógyszeres kezeléseknek. A biogazdaságokból származó hústermékekben azonban kevesebb ilyen baktériumot mutattak ki.

Hihetetlen, mennyi antibiotikumot fogyasztunk Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint nagy eltérések mutatkoznak az antibiotikum-fogyasztásban az egyes országok között. Az egy főre vetítve legkevesebbet és legtöbbet fogyasztó ország között 10-szoros a szorzó. Az adatok arra vallanak, hogy egyes helyeken túl sokszor írják fel e gyógyszereket, másutt viszont nem férnek hozzájuk. Kattintson a részletekért!

Ezért betegszünk meg a csirkehústól

Egy korábbi, amerikai kutatás is kimutatta már, hogy a legtöbb élelmiszer okozta megbetegedésért a csirkehús a felelős. Bár ez a legnépszerűbb húsfajta, amelyből világszerte rengeteget fogyasztanak, a benne található kórokozók súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedéseket is okozhatnak. A betegségek legnagyobb részéért a szalmonellabaktérium felelős, amely az antibiotikumok túlzott használata miatt szuperbaktériummá fejlődhet. Kutatók most a nagyüzemi csirkefarmokról származó húsokat hasonlították össze a biogazdaságokból származókkal, hogy kiderítsék, az előbbiekben valóban nagyobb-e a rezisztens baktériumtörzsek aránya.

A biogazdaságokban nevelt állatok húsában kisebb arányban fordulnak elő antibiotikum-rezisztens baktériumok. Fotó: iStock
A biogazdaságokban nevelt állatok húsában kisebb arányban fordulnak elő antibiotikum-rezisztens baktériumok. Fotó: iStock

A kutatók Pennsylvania különböző üzleteiben közel 2500 húst vásároltak és vizsgáltak meg 2015 és 2017 között. A csirkehús mellett más szárnyast, valamint disznó és marhahúst is elemeztek. Eredményeik szerint a bio címkével ellátott termékekben feleakkora eséllyel fejlődnek ki antibiotikum-rezisztens szalmonellabaktériumok, mint a nagyüzemi tyúktartásból származó húsokban.

Ugyanezek a baktériumok fertőzik meg az embereket is. A szalmonellafertőzés tünetei a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával jelentkeznek. Általában hányingerrel, hányással, hasmenéssel kerülnek orvoshoz a betegek, melyhez hasi görcsök társulnak. Jellemző a hidegrázás, valamint a magas, akár 40 fokoslázis.

Az antibiotikumok túlzott vagy helytelen használata (emberekben és állatokban egyaránt) ahhoz vezet, hogy a baktériumok ellenállóbbá válnak ezekkel a készítményekkel szemben, így megnő a kockázata annak, hogy az antibiotikumok szükség esetén nem lesznek hatékonyak. A 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása ezeknek a baktériumtörzseknek az elterjedése.

Forrás: WebMD

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső