Rengeteg méh pusztult el

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban - adta hírül a BBC honlapja.

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását. Kutatók szerint a neonikotinoid és a fipronil tartalmú rovarirtó szerek használata állhat a jelenség hátterében. Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában már betiltották, az Európai Unió tavaly áprilisában vetett ki tilalmat a neonikotinoidokra, mert súlyosan károsítják a méheket . Brazíliában azonban tavaly - a környezetvédők tiltakozása ellenére - feloldották ezen rovarirtók tilalmát.

méhek, rovarirtók, pusztulás, veszély, méreg
Tömegesen pusztulnak a méhek a rovarirtók miatt. Fotó: 123rf

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint Brazíliában a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata. 193 olyan szert regisztráltak a dél-amerikai államban az elmúlt három évben, amely az Európai Unióban tiltott.

Amerikában is pusztulnak a méhek

Egyes növényvédő szerek akár egy hónapnál is tovább megmaradhatnak a mézben, ami a méhek és az ember egészségére is veszélyes lehet. Részletek itt!

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent. Az Egyesült Államokban például a kolóniák 40 százaléka elpusztult télen, és több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén is. A méhek pusztulását a fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon. De Oroszország 20 térségéből is tömeges méhpusztulást jelentettek idén.

Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017-18 telén 33 európai országban, valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: