Nagy kihívást jelent a menekülthullám a gyermekorvosoknak

A magyar egészségügy is egyre több Ukrajnából érkező menekültet lát el, ami különösen nehéz helyzetet teremtett a hazai gyermekorvosoknak.

"Március elseje körül találkoztam az első betegekkel, azóta fokozatosan emelkedik a számuk" - mondja az egyik budapesti kórház gyermekorvosa, akivel a Szabad Európa beszélgetett a menekülthullám jelentette plusz feladatokról. A megkérdezett szakember szerint nincs külön kórházi protokoll a menekült gyermekek ellátására, megnehezíti azonban a dolgot, hogy sokuk oltottságát sem lehet ellenőrizni.

"Örülünk, hogy meleg helyen tudunk aludni" Az orosz-ukrán háború menekültjeinek világszerte, így Magyarországon is számtalan szervezet igyekszik segíteni. Munka közben azonban számtalan megrázó történettel szembesülnek.

Nem tudni, hány menekült kapta meg a kötelező oltásokat

Egyelőre napi néhány beteget látnak csak el, nagy tömegben egyelőre nem keresték fel a rendelőt. Kárpátaljai magyarok és ukránok egyaránt jelentkeznek, többnyire láz, hányás, hasmenés miatt fordulnak orvoshoz a szülők, és jellemző, hogy gyorsan szeretnének valami megoldást, mert mennek is tovább.

A magyar egészségügy is egyre több Ukrajnából érkező menekültet lát el. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A magyar egészségügy is egyre több Ukrajnából érkező menekültet lát el. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Külön kórházi protokoll nincs a háború elől menekülő gyerekekre. Ugyanakkor valószínűleg számolni kell az érkezésükkel olyan fertőző betegségekkel, amelyek ellen a magyar lakosság alapvetően oltott. Ukrajnában a gyermekek oltási rendje lényegesen nem különbözik a magyar oltási rendtől. Van némi eltérés abban, hogy hány hónaposan kapják meg az oltásokat, de gyakorlatilag ugyanazokat adják be nekik, mint a magyar gyerekeknek, leszámítva a bárányhimlő és a pneumococcus elleni oltást, ezek Ukrajnában még nem kötelezők, csak választhatók. A probléma az orvos szerint inkább az alacsony átoltottság lehet. Mint mondja, nem tudják ellenőrizni, hogy az Ukrajnából érkező gyermekeket valóban beoltották-e. Ha nincs oltási könyv, bemondás alapján kell elhinniük.

Ukrajnában 2018-19-ben volt jelentősebb kanyarójárvány , amelyet a koronavírus 2020-ra kiszorított, hiszen a Covid miatt elrendelt korlátozások, a maszkviselési, távolságtartási kötelezettség, a közösségi együttlétek tilalma a kanyaró ellen is hathatott. De még így is 2020-ban 264 regisztrált ukrajnai kanyarós megbetegedésről ír az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ami ahhoz képest, hogy Magyarországon egy sem volt, magas szám. A kanyaró azért is veszélyes, mert nagyon gyorsan képes terjedni: aki elkapja, az 12-18 másik embert betegíthet meg egy arra fogékony, kevéssé oltott populációban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +21 °C

Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra