Minden negyedik iskolás túlsúlyos

Szülőként fontos nagy hangsúlyt fektetni a gyermekek megfelelő életmódjára és a betegségek megelőzésére.

Az első ezer nap határozza meg a gyermek későbbi egészségét, a teljes értékű életre való alkalmasságát. Bár a genetika részben meghatározza a testalkatot és az anyagcserét, a mikrobiom, azaz a velünk együtt élő baktériumok és vírusok nagymértékben befolyásolhatják a genetikai kód kifejeződését. A korai túletetés és a nagyon steril környezet miatt például fogékonyabbá válhatunk bizonyos betegségekre. Jelentősen megnő többek között a cukorbetegség és az elhízás kockázata is.

gyerekek, gyermekkori elhízás, túlsúly, helytelen táplálkozás, egészségtelen életmód
A szülőknek fontos szerepük van az egészséges táplálkozási szokások kialakításában.Fotó: iStock

Rengeteg az elhízott gyerek

A következő tíz évben ijesztően megugrik az elhízott gyerekek száma világszerte. Ez nemcsak a családokra, hanem az egészségügyre is fokozott terhet ró majd. A részletekért kattintson ide!

Ma már minden negyedik iskolás túlsúlyos vagy elhízott. A súlyproblémák következménye cukoranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, zsírmáj, illetve szív- és érrendszeri betegség is lehet. Európában Magyarország listavezető ezen a téren. Ez azt jelenti, hogy Európán belül nálunk él a legtöbb túlsúlyos gyerek. Ennek pedig az egyénre és a társadalomra való következményei is felbecsülhetetlenek.

A gyermekkorielhízásgyakorisága abból eredhet, hogy nincs megfelelő test- és egészségtudatunk. Ezek azonban fejleszthetők. Ha tehát felmerül a túlsúly vagy az elhízás gyanúja a gyermeknél, érdemes vele szakemberhez fordulni. Dietetikus, életmód-tanácsadó és gyógytornász is a segítségünkre lehet, már kialakult cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén pedig ajánlott felkeresni egy diabetológust.

Fontos a megelőzés

A Czeizel Intézet betegségmegelőzési programja élen jár a krónikus állapotok felderítésében, megelőzésében és gondozásában. Az intézmény azokat a családokat is várja, akiknél az előző generációkban már előfordultak súlyproblémák. Az időben elkezdett prevencióval ugyanis a genetikusan kódolt betegségek nagy része megelőzhető. A tanácsadásokon a megfelelő és változatos táplálkozásról, a vitaminbevitelről, valamint az ajánlott mozgásformákról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső