Merkely: nem lesz nagyobb a második járványhullám, mint az első

A szakember szerint több okból is bizakodóak lehetünk a koronavírus-járvány várhatóan októberben érkező második hulláma kapcsán.

Jól működik a hatósági házi karanténban lévő személyek elektronikus ellenőrzése, már külföldről is érdeklődnek a magyar fejlesztésű alkalmazás iránt. Részletek itt.

Október-november környékén jöhet a koronavírus-járvány második hulláma, ez azonban nem lesz nagyobb, mint az első - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádiónak. A szakember szerint ősszel elkerülhetőek lehetnek a tavaszihoz hasonló szigorú intézkedések, a nyarat pedig Magyarországon megúszhatjuk koronavírus-járvány nélkül, ha folyamatosan figyeljük a megbetegedéseket és betartjuk az óvintézkedéseket. Úgy fogalmazott, ha nem is vesszük eléggé komolyan a távolságtartást, és megszüntetjük a korlátozásokat, azt is ellensúlyozza valamelyest az, hogy nyáron többet vagyunk a szabadban. A melegben, napsütésben pedig kisebb a vírus megmaradásának, fertőzőképességének az esélye.

koronavírus-járvány, koronavírus, koronavírus-teszt, koronavírus járvány második hulláma
koronavírus-járvány, koronavírus, koronavírus-teszt, koronavírus járvány második hulláma

Most már éberen figyelünk

Merkely Béla arról is beszélt a rádióinterjúban, hogy ősz elején érdemes lenne megismételni azt az országos koronavírus-szűrést, melyet idén májusban csináltak, és ami alapján a vizsgált időszakban nem haladta meg az aktív fertőzöttek száma a kétezer főt. A koronavírus-járvány második hulláma kapcsán bizakodásának adott hangot a Semmelweis rektora, mondván, míg az első hullám esetében Európa nem figyelte és tesztelte a lakosságát és a beutazókat, most már folyamatosak a szűrések. "A második hullám nem fogja tudni úgy meglepni Magyarországot, mint ahogyan az első tette azt például Olaszországgal, és felkészült helyzetben fogja találni az országot" - emelte ki Merkely Béla.

A koronavírusos betegek túlnyomó többsége elveszíti az ízlelését és a szaglását, és ez a gyógyulás után sem javul. Egyelőre kérdéses, mennyire tartós ez az állapot. További részleteket a témáról az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: