Megszenvedjük a hirtelen berobbanó nyarat

Az egész április, valamint a május első hete is még igen hűvös volt, a napokban viszont már akár 30 Celsius-fokot is mutathatnak a hőmérők. Ez elsőre még jól is hangozhat, a szervezetünket azonban jelentősen megterhelheti a gyors melegedés.

A hűvös tavasz után május közepén hirtelen beköszöntött a korai nyár, és a legmelegebb órákban akár 30 Celsius-fokot is mérhetünk. Ez azért lehet problémás, mert a szervezetünk még nem alkalmazkodott ehhez az időjáráshoz, ezért jobban kell figyelnünk a meleg szervezetünkre gyakorolt hatásaira – hívta fel a figyelmet oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Jelentősen megterhelheti a szervezetünket a gyors melegedés. Fotó: Getty Images
Jelentősen megterhelheti a szervezetünket a gyors melegedés. Fotó: Getty Images

Rájuk a legveszélyesebb a hirtelen melegedés

A hirtelen jött felmelegedés különösen veszélyes lehet a krónikus betegekre és az idősekre, de fokozottan vigyázni kell a gyerekekre is. A nagy meleg azonban még az egészséges felnőttek szervezetét is megterhelheti. Fontos tehát, hogy alkalmazkodjunk a forró napokhoz.

Mit tehetünk?

Az NNK azt tanácsolja, hogy ezekben a napokban is öltözködjünk rétegesen, hiszen reggelenként még hűvösebb az idő. A déli órákat hűvösebb, árnyékos helyeken töltsük, vagy ha ez nem megoldható, 11 és 15 óra között akkor se töltsünk 10-15 percnél több időt a napon. Ha mégis ennél hosszabb ideig tartózkodunk a szabadban, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédőkrémet, valamint öltözködjünk úgy, hogy minél jobban megvédjük bőrünket az intenzív napsugárzástól.

Az elegendő folyadék fogyasztásáról se feledkezzünk el. A melegebb napokon igyunk a szokásosnál több vizet. Különösen ügyeljünk a csecsemők és kisgyermekek megfelelő hidratáltságára, gyakran kínáljuk meg őket folyadékkal.
Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke elérje a párizsi egyezmény alsó, 1,5 Celsius-fokos célértékét. Akár már 5 éven belül megtapasztalhatjuk, milyen, ha átlépjük a katasztrófasorozat küszöbének számító értéket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő