Meglepő tények a hazai maszkhasználatról

Egyre növekvő keresletről számolt be a hazai maszkpiac a járvány alatt. Egy közvélemény-kutatásnak hála már azt is látjuk, hogy fejenként hány forintot költöttünk ezekre a védőeszközökre.

A magyarok többsége legfeljebb ötezer forintot költött maszkokra a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta - utalt a Napi.hu a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatás eredményeire.

Ismerős helyzet: maszkban ültünk a munkahelyünkön is. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
Ismerős helyzet: maszkban ültünk a munkahelyünkön is. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images

Az ezer fő megkérdésével végzett, reprezentatív felmérés a koronavírus-járványban mindennapossá vált - és egy időben kötelezővé is tett - maszkviselés körülményeit és a maszkviselési szokásokat, az arra való keresletet vizsgálta.

Bár a maszkviselés nélkülözhetetlenül fontos koronavírus-járvány idején, a hosszú távú használata megviselheti az arcbőrt, ami ilyenkor még gondosabb ápolást igényel. Kattintson a részletekért!

Kötelező, de hiánycikk

A koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakaiban világszerte mindennapossá vált a maszkviselés. Akadtak időszakok, amikor opcionális viselet volt, de számos országban, így Magyarországon is hónapokra kötelezővé tették. 2020 márciusától a magyar piacon is hiánycikké váltak a különböző maszkok, amit óriási áremelkedés követett.

Hiába kerestük

Egy ideig nem lehetett találni az üzletekben, gyógyszertárakban sem speciális, a koronavírus ellen is védelmet nyújtó FFP2-es és FFP3-as maszkokat és légzőkészülékeket. Érdekesség, hogy ezek korábban is a kínálat részét képezték például a munkavédelmi boltokban, de soha korábban nem volt rájuk ekkora kereslet. A pandémia előtt 100 forint alatt vagy annál alig drágábban kapható egyszer használható maszkok ára sokszorosára, akár több ezer forintra is emelkedett. A webáruházak címoldalain egy időben a következő figyelmeztetés villódzott: "a maszkok elfogytak".

Adományok vagy házilag barkácsolt védelem

Sokan próbálkoztak textilből és egyéb anyagokból házilag maszkot készíteni, ezért láttunk egyre több olyan embert az utcákon, akik különleges, divatos maszkot viseltek. Aki nem tudott magának maszkot varrni, és arra sem volt lehetősége, hogy vegyen, az sem maradt védőeszköz nélkül: egyes boltláncok és önkormányzatok, cégek rendszeresen szerveztek maszkadományozási akciókat.

A maszkviselés enyhítheti a tavaszi allergiaszezonban felerősödő tüneteket is. Olvassa el a teljes cikket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)