Még ezt is megváltoztatta a járvány

A koronavírus-járvány miatt egyre szélesebb körben elterjedt otthoni munkavégzés tartós változásokat okozott, főleg Budapesten.

Érezhetően kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést és a taxitársaságok szolgáltatásait Budapesten - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) friss kutatásából, amelyet a Napi.hu szemlézett. Tájékoztatásuk szerint a megkérdezetteket arra kérték, hogy hasonlítsák össze a járványt megelőző utazási szokásaikat a harmadik hullám lecsengését követő időszakkal, amikor már kevésbé hatott ki az utazási szokásokra a megfertőződéstől való félelem.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,

Sokan teljesen elkerülik a BKK-járatokat

A válaszok alapján az látható, hogy a koronavírus-járvány hosszú távú hatásai elég erősen érezhetőek a fővárosi tömegközlekedési és a taxizási szokások változásában. Mint kiderült, a járvány előtti időszakhoz képest jelentősen csökkent azok száma, akik naponta utaznak Budapesten tömegközlekedéssel, és nagyon sokan teljesen elkerülik a BKK-járatokat. Meglepő módon viszont nem nőtt ezzel párhuzamosan más közlekedési eszközök - például az autó, a kerékpár vagy a robogó - használati aránya. Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy az emberek összességében kevesebbet közlekednek a fővárosban, amióta kirobbant a pandémia.

A járvány kezdete óta a tudományos világ mindent megtesz azért, hogy tudatosítsa a lakosságban a maszkviselés fontosságát. Sokak szemében azonban a maszk nem a biztonságot, hanem a társadalmi megosztottságot jelképezi.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a változás elsősorban az otthoni munkavégzés számlájára írható. A válaszadók harmada azonban úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány teljes lecsengése után sem fog újra olyan gyakran utazgatni a fővárosban, mint a 2020 tavasza előtt - sem saját eszközzel, sem tömegközlekedéssel. Ez a változás tehát valószínűleg tartós lesz.

A taxisok is rosszul jöttek ki a helyzetből

A járvány miatt egyébként a taxival utazók aránya is jelentősen csökkent, ez pedig igen rosszul hathat a taxitársaságokra. A korábban legalább alkalmanként taxizók közül többen már egyáltalán nem veszik igénybe ezt a szolgáltatást.

November 1-jétől a korábban megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció