Állatokat mérgeznek a majomhimlő miatt

Brazíliában csak az utóbbi egy hétben tucatnyi majmot ért támadás Sao Paolo állam nemzeti parkjaiban, és több brazil városban is. Az állatokat megmérgezték vagy kövekkel dobálták meg, komoly sérüléseket okozva nekik. Az ok valószínűleg a majomhimlő terjedése miatt érzett félelem és düh.

Sajnálatát fejezte ki a majmokat ért támadások miatt Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a majomhimlő nevű betegség nem hozható kapcsolatba a majmokkal. A kór ugyan állatról emberre is terjedhet, de jelenleg az emberek egymás közötti testi érintkezés következtében terjed a kór. Harris egyúttal óva intett a megfertőződött személyek megbélyegzésétől vagy hátrányos megkülönböztetésétől is.

majomhimlő, majmok, méreg
Hihetetlen, mire képesek az emberek a majomhimlő terjedése érzett félelemtől és dühtől vezérelve. Fotó: Getty Images

Ne titkoljuk el tüneteinket!

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a főbb tünetek – láz, izomfájdalom, gyengeség – észlelése esetén nem eltitkolni kell a betegséget, hanem haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Brazíliában egyébként eddig 1700 igazolt fertőződést és egy halálesetet, a világban pedig 28 ezer fertőzést és 12 halálesetet jegyeztek fel a majomhimlővel összefüggésben. Mindeközben van, ahol már elkezdődött a majomhimlő elleni oltási kampány.

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban. Az országban ez az első alkalom, hogy gyermek szervezetében mutatták ki a kórokozót.

Nem csak majmok hordozhatják

A majomhimlő nevű betegséget 1958-ban fedezték fel Dániában, és nevét valóban arról kapta, hogy majmokban mutatták ki először a vírus jelenlétét. Az a tény azonban már kevésbé ismert, hogy a vírust később más állatfajok, köztük főleg rágcsálók szervezetében is kimutatták. Az első ember 1970-ben fertőződött meg, a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: