Van, ahol már elkezdődött a majomhimlő elleni oltás

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint mindeddig 545 majomhimlős esetet azonosítottak Olaszországban. A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban hétfőn elkezdődött el a fertőzés elleni oltási kampány.

A vakcinázás első napján tíz embernek adták be az oltást. A római kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és további hatszázan regisztráltak már – mondta el Andrea D'Amato, a főváros térségét fedő Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa.

majomhimlő elleni védőoltás, Jynneos, vakcina
Olaszországban oltási kampány indult a majomhimlő megfékezésére. Fotó: Getty Images

Lazio 1200 adag vakcinát kapott, a mostanáig a legtöbb esetet számláló Lombardia tartomány kétezret, Emilia-Romagna 600 adagot, Veneto négyszázat. Legkésőbb csütörtöktől Lombardiában is megkezdik a vakcinázást. A Bavarian Nordic által gyártott, Jynneos névvel ismert oltóanyagot használják, melyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 23-án globális egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő miatt. Mint azt a Reuters hírügynökség írja , május eleje óta több mint 80 olyan országban regisztráltak megbetegedéseket, ahol a vírus nincs jelen endemikusan. Immár közel 28 ezer fertőzést azonosítottak világszerte, zömében Európában. Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt csütörtöki közlése szerint 42 esetet tartanak nyilván. A mostani járványkitörésben eddig két beteg hunyt el Spanyolországban, illetve egy-egy Brazíliában és Indiában .

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: