Majomhimlő: egy 4 éves kislány is elkapta

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban. Az országban ez az első alkalom, hogy gyermek szervezetében mutatták ki a kórokozót.

Németországban első alkalommal mutatták ki a majomhimlő kórokozóját gyermek szervezetében: egy négyéves kislányról derült ki, hogy megfertőződött. A gyerek két fertőzött felnőttel él együtt a Baden-Württemberg tartományi Pforzheimben. A tartományi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint elővigyázatosságból vizsgálták meg a lányt, miután kimutatták az első fertőzést a háztartásban. A keddi bejelentésig nem jelentkeztek nála a betegség tünetei.

majomhimlő, négyéves kislány, Németország
Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Már csaknem 3 ezer igazolt esetről tudnak

A német országos közegészségügyi intézet (RKI) május elején regisztrálta az első németországi majomhimlős eseteket. Keddig 2982 igazolt fertőződést jegyeztek fel. A betegség mind a 16 németországi tartományban megjelent.

Az intézet ismeretei szerint a vírus elsősorban szexuális úton terjed Németországban, főleg férfiak körében. A fertőzöttek eddig szinte mind felnőtt férfiak voltak, csupán hét nő és két kiskorú – egy 15 és egy 17 éves kamasz – volt közöttük.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a ruháink is fertőzhetnek-e, és ha igen, milyen óvintézkedések segíthetnek a rizikó csökkentésében. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Eddig még nem szedett áldozatot

Az esetek többségében a fertőzés enyhe lefolyású betegséggel jár. Halálos áldozatot Németországban még nem regisztráltak.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert és ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Afrikában és más térségekben is terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júliusban globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a járványt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: