Lezuhant gép: az orvosi titoktartás lazítását kérik

A francia mentőcsapatok immár 78 ember DNS-ét "biztosították", azaz olyan földi maradványokat gyűjtöttek össze, amelyek alapján lehetséges az áldozatok azonosítása.

A német Germanwings légi társaság utasszállító repülőgépe múlt kedden zuhant le Franciaországban. A német Spiegel Online szerint a mentőcsapatoknak egy többhektáros, nehezen megközelíthető helyszínen kell összegyűjteniük a 150 holttest maradványait. Eddig egyelőre 78 személy esetében biztosították a DNS-vizsgálathoz szükséges maradványokat.
A marseille-i ügyész, Brice Robin elmondta, hogy még egyetlen áldozatot sem azonosítottak, hanem csak a DNS-nyomokat biztosították. Ezután majd a hozzátartozók DNS-ével vetik össze a most biztonságba helyezett, a helyszínről összegyűjtött genetikai információkat. Németországban időközben különleges nyomozóegység alakult a vizsgálatok lefolytatására.

Különös hangsúlyt helyeznek a későbbi vizsgálatok és a folyamatban lévő nyomozás miatt a másodpilóta maradványainak azonosítására. Mint ismeretes, a vizsgálat jelenlegi állása szerint a másodpilóta szándékosan kormányozta a francia Alpok hegyoldalának a repülőt. (A másodpilóta egyedül volt a becsapódáskor a feltételezések szerint a pilótafülkében, miután a gép kapitányát kizárta onnan.)

Ha meghalok, más is velem jön!

A szakemberek szerint meglehetősen nehéz megállapítani egy pilótáról, hogy vannak-e öngyilkos gondolatai vagy sem, szenved-e depressziótól vagy szorongástól. A pilóták ugyanis megtanulnak a magas feszültséggel és egyedi stresszorokkal átszőtt munkakörnyezetben is hatékonyan működni, és azt is tudják, hogy ha bevallják, hogy valamilyen mentális problémával küzdenek, az akár a munkahelyük elvesztését is jelentheti. Az mindenesetre biztos, hogy a mostani tragikus eset hatására több hatóság is jelezte, a jövőben nagyobb figyelmet kívánnak a pilóták lelki egészségének vizsgálatára és megőrzésére fordítani. Tudjon meg többet, kattintson!

Egyelőre nincs információ arról, hogy a gyanú szerint a tragédiát okozó 27 éves német férfi maradványait megtalálták volna. Brice Robin is azért nyilatkozta, hogy egyelőre egyetlen holttestet sem azonosítottak, mert az újságírók a másodpilóta esetleges azonosításáról kérdezték őt. Nem erősítették meg a hatóságok, hogy a másodpilóta valóban látási zavarokkal küzdött-e, ahogyan azt néhány hétvégi hírben olvasni lehetett.

A munkaadónak kellene kijelölnie az orvost

A német kormánypárt, a CDU közlekedési szakértője, Dirk Fischer közben felvetette, hogy változtatni kellene az orvosi titoktartás szabályain a rendkívül kritikus foglalkozásokat űző személyek esetében. Ide sorolná a pilótákat is Fischer. Szerinte olyan orvosokat kellene felkeresniük az érintett személyeknek, akiket a munkaadójuk jelöl ki. Ezeket az orvosokat pedig feloldanák a titoktartási kötelezettségük alól, legalábbis a munkaadó és a légügyi hatóság felé.

Egy düsseldorfi CDU-politikus, Thomas Jarzombek pedig egy szakértői bizottság felállítását javasolja. Ennek kellene tisztázni, hogy miként kezeljék a biztonság szempontjából különösen érzékeny szakmákban dolgozók orvosi diagnózisait. Ezek közé a szakmák közé tartozna a düsseldorfi politikus szerint a pilótáké is. A viták e kérdésről azután erősödtek fel, hogy kiderült: a másodpilóta eltitkolta a munkaadója elől az esetleges pszichikai problémáit.

Feloldanák az orvosi titoktartási szabályokat, bizonyos munkaköröket illetően

Feloldanák az orvosi titoktartási szabályokat, bizonyos munkaköröket illetően


Nincs meg a második fekete doboz

Közben keresik a lezuhant gép kulcsfontosságú berendezéseit is. Egyelőre nem találták meg a másik fekete dobozt. Ráadásul a Lufthansa egyik illetékese attól tart, hogy nem is fogják megtalálni, mert a becsapódás ereje túl nagy volt ahhoz, hogy épségben maradjon a szerkezet. (Az első fekete doboz hangfelvételeiből tudják a hatóságok, hogy a gép főpilótája hiába próbált visszajutni a pilótafülkébe.)

Németországban bejelentették, hogy április 17-én a kölni dómban tartanak gyászmegemlékezést az áldozatok emlékére. A Lufthansa, a Germanwings anyacége bejelentette: a 149 áldozat hozzátartozójának 50 ezer euróig terjedő előzetes kártérítést fizet.

Az Európai Repülésbiztonsági Hatóság ajánlása szerint ezentúl minden pillanatban legalább két személynek kell tartózkodnia a pilótafülkékben. A legtöbb légi társaság már bejelentette, hogy megváltoztatja az erre vonatkozó előírásait és bevezeti a "kétszemélyes" szabályt.

Andreas Lubitznak öngyilkosságra való hajlama volt

A Germanwings-gép másodpilótája, Andreas Lubitz évek óta hajlamos volt az öngyilkosságra - közölte a düsseldorfi ügyészség hétfőn, miután átvizsgálták a házkutatások során talált dokumentumokat és adatokat. "A másodpilóta több évvel a pilótaengedély megszerzése előtt hosszabb ideig járt pszichoterápiára öngyilkossági hajlama miatt" - közölte az ügyészség.

A düsseldorfi egyetemi kórház hétfőn átadta az államügyészségnek a másodpilóta kartonját. A kórház korábban tagadta azokat a beszámolókat, melyek szerint Lubitzot depresszióval kezelték az intézményben. Lubitz ezután is többször járt orvosnál, többször küldték betegállományba, anélkül, hogy igazolták volna ezt a hajlamát, vagy bármiféle agressziót. Az orvosi papírokban nincs utalás bármilyen szervi megbetegedésre.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag