Koronavírus: új ajánlás az iskoláknak

Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja új ajánlást tett közzé, ami segít csökkenteni a fertőzésveszélyt az iskolákban és a napközikben. Az egyszerű, hétköznapi trükkel jelentősen növelhető a biztonság a zárt terekben is.

Újabb ponttal bővítette a koronavírus -járvány elleni védekezés lépéseit taglaló listáját az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC): mostantól a szellőztetés is szerepel a járvány terjedését megakadályozó tevékenységek között. Ahogy arról a CNN is beszámolt , a központ kifejezetten az iskolák és más, gyerekekkel foglalkozó intézmények esetében hangsúlyozta a szellőztetés fontosságát. Az új ajánlás szerint minden olyan intézményben, ahol erre lehetőség van, érdemes a lehető leghosszabb ideig nyitva tartani az ablakokat és az ajtókat, ez segíti a szabad légáramlást, így a potenciálisan fertőző vírusrészecskék koncentrációja alacsony maradhat a levegőben. Arra is kitérnek, hogy ha a nyitott ablakok miatt túl hideg vagy meleg lenne a termekben, azt elsősorban a termosztát segítségével próbálják orvosolni, és csak végső esetben zárják be az ablakokat.

koronavírus gyerek iskola fertőzés járvány
A szellőztetés az iskolákban is különösen fontos. Fotó: Getty Images

Ügyelni kell a biztonságra

Természetesen az ajánlásnak csak akkor kell és lehet eleget tenni, ha az biztonságosan megvalósítható, azaz a gyerekek nem zuhanhatnak ki az ablakon, illetve a szélsőséges hőmérséklet miatt nem áll fenn a veszélye a megfázásnak vagy asztmás rohamnak . A központ az ablakok nyitva tartását javasolja a gyerekeket szállító közlekedési eszközökön, például az iskolabuszokon is, feltéve, hogy ez nem teremt veszélyes helyzetet. Emellett érdemes megfontolni a gyermekbiztos ventilátorok használatát is, melyek az ablak közelében rögzítve segítik a benti, elhasználódott levegő mihamarabbi cseréjét.

A most forgalomba kerülő oltásokat még nem tesztelték gyerekeken, így elképzelhető, hogy hónapokig kell várni egy náluk is alkalmazható oltásra. Kattintson a részletekért!

Elégtelen szellőzés esetén a vírusrészecskék könnyen felhalmozódhatnak az osztályterem, az étkező vagy a folyosó levegőjében, ami jelentősen megnöveli a fertőzésveszélyt. "A koronavírus-járvány nagyobb gócpontjaira egyaránt jellemző volt a maszkviselés mellőzése és a kevés szellőztetés" - nyilatkozta Joseph Allen, a Harvard T.H. Chan közegészségügyi iskola dolgozója, aki az Egészséges Épületek Program vezetője, aki szerint nemcsak a tanórákon, de az ebédlőkben, az öltözőkben és a kóruspróbákon egyaránt nagy figyelmet kellene fordítani a megfelelő szellőztetésre. A frissített ajánlásban szerepel továbbá az is, hogy a diákokat minél több szabadidős programra vigyék, legyen az kirándulás, kinti tanóra vagy a szabadban elköltött ebéd. Erre a jó idő közeledtével még nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni.

Extra lépés a vírusok kiszűréséért

Az intézmények fenntartói számára a CDC kiemelte, mennyire fontos az iskolák szellőztető rendszerének helyes beállítása - törekedni kell arra, hogy a lehető legtöbb friss levegőt juttassák az épületen belülre, és ne csak a benti, elhasznált levegőt keringessék. Ha megoldható, érdemes fokozni a légáramoltatást a zsúfolt helyiségekben (például a menzán), így a levegő többször halad át a szűrőberendezéseken, és csökken a víruskoncentrációja.

Érdemes emellett speciális légtisztító berendezéseket is beszerezni az intézményekbe, amennyiben erre van lehetőség. A nagy hatékonyságú részecskeszűrős berendezések (például a HEPA-szűrős légtisztító eszközök) különösen a nagyobb kockázatú helyiségekben, például az iskolaorvosi szobákban lehetnek hasznosak, különösen akkor, ha felmerül a fertőzés gyanúja és a beteget el kell különíteni a társaitól. A központ ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni, hogy egyetlen szűrőberendezés sem helyettesítheti a rendszeres szellőztetést és a friss, tiszta levegőt.

A Magyarországon is egyre gyorsabban terjedő brit mutáns miatt már a fiatalabb korosztály is egyre nagyobb arányban kerül kórházba. Erről bővebben ide kattintva olvashat cikkünkben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra