Koronavírus: túl sokat vártunk a BCG-oltástól

Nem biztosít hosszú távú védettséget a koronavírus-fertőzés vagy a COVID-19 súlyos formái ellen a BCG-oltás - derítették ki quebeci kutatók, akik az elsők között vizsgálták a vakcina hosszú távú hatását.

Az eredetileg a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG (Bacille Calmette-Guérin) vakcinának hosszan tartó, általános immunstimuláló hatása is van, ezért a koronavírus-járvány kezdetén sok kutató úgy vélte, hogy ez az oltás a COVID-19 ellen is hatásos lehet. Az új kutatási eredményekből azonban úgy tűnik, túl sokat vártunk a BCG-oltástól.

A kanadai Nemzeti Tudományos Kutatóintézet (INRS), a Sherbrooke-i Egyetem, a Montreali Egyetem és a Lavali Egyetem kutatói a Vaccine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban összehasonlították COVID-19-en átesett embereknek és egy kontrollcsoportnak a gyermekkori beoltottságát. Korábbi tanulmányok ugyan már kimutattak lehetséges összefüggést a lakosság BCG-vel való átoltottsága és a COVID-19 halálozási rátája között, a kanadai kutatócsoport szerint azonban azok módszertanai nem vizsgálták, hogy BCG ellen beoltottaknak valóban jobbak-e a túlélési kilátásaik, illetve nem vettek számításba bizonyos tényezőket, amelyek torzíthatják az eredményeket.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Túl sokat vártunk a BCG-oltástól. Fotó: Getty Images

Nem ezt az eredményt remélték

"Tanulmányunk meggyőzően kimutatta azt, hogy a BCG-oltás, amelynek erős immunstimuláló hatása van, nem biztosít nagyon hosszú távú védettséget a COVID-19 ellen. Nem ezt az eredményt reméltük, de végül is ez a releváns kérdés lekerülhet az asztalról" - mondta Jacques Pépin, a tanulmány első szerzője. "Még ha eredményünk negatív is lett, fontos, hogy megismertessük azt a közvéleménnyel, mivel ellentmond a korábbi tanulmányoknak, amelyeknek fontos módszertani gyengeségeik voltak. Eredményünk a lehető legigazoltabb, amely e kérdésről rendelkezésre áll" - tette hozzá Marie-Claude Rousseau professzor.

Nem véd az évtizedekkel ezelőtt beadott oltás

Egyre többen kerülnek kórházba itthon koronavírus-fertőzés miatt.

A kutatók 2020 márciusa és októbere között 920, a COVID-19-en igazoltan átesett embert és egy 2123 fős kontrollcsoportot vizsgáltak. A kontrollcsoport tagjai nem fertőződtek meg az új koronavírussal. A kuztatók összehasonlították az alanyok oltottsági állapotát a quebeci oltási regiszter alapján. Megállapították, hogy a COVID-19-en átesettek 54 százaléka kapott gyermekkorában BCG-oltást, a kontrollcsoportban pedig 53 százalék volt ez az arány. A kutatók elemzésükben figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint az illető foglalkozása, neme, kora és anyagi helyzete, valamint azt is, hogy városban vagy vidéken él-e.

"Bár reméltük, hogy megfigyelhetünk bizonyos kicsiny védőhatást, az eredményeken nem csodálkoztunk. Minden résztvevő évtizedekkel ezelőtt kapta meg az oltást. Azoknál sem találtunk védőhatást, akik az 1970-es évek elején kapták meg a vakcinát. Ugyanakkor a tanulmányba bevontak száma korlátozott volt, ami csökkenti a csekély védőhatás észlelésének a lehetőségét - tette hozzá Rousseau.

Egy hazai szakember szerint a vércsoportunk valóban befolyásolhatja, hogy mekkora veszélyt jelent ránk a koronavírus, a plazmaterápiák szerepe azonban még vitatott.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció