Koronavírus: miért halhat bele egy egészséges fiatal?

Bár a koronavírus elsősorban az idős, krónikus betegséggel küzdő emberek életét követelheti, néhány esetben fiatal, egészséges emberek is belehaltak. A kutatók még mindig keresik ennek az okát, több elmélet is létezik azonban rá.

Bár a koronavírus természetéről és terjedéséről szinte naponta tudunk meg valamilyen újdonságot, az eddigi adatok alapján az látszik, hogy a betegség elsősorban az idősebb, krónikus betegségekkel küzdő emberek életét követeli. A korosodóak immunrendszere ugyanis már nem képes olyan hatékonyan felvenni a küzdelmet a vírussal, a különböző társbetegségek pedig tovább gyengítik a szervezetük védekezőképességét. Néhány olyan esetről is tudni azonban, hogy fiatalabb, látszólag teljesen egészséges embereknél lett végzetes kimenetelű a fertőzés. Szerencsére ez egyáltalán nem jellemző, mégis érdemes foglalkozni vele, hogy miért lehet halálos egy egészségesnek tűnő, életerős fiatalnál a koronavírus?

WHO: a fiatalok sem immunisak koronavírusra Az új koronavírus áldozatainak több mint 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem lélegezhetnek fel - hívta fel a figyelmet csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Kattintson a részletekért!

A fiatalokat is veszélyeztetheti

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus nem csupán az idősek betegsége - a fiatalabbak sem immúnisak rá, bármelyik korosztálynál súlyos, kórházi ellátást igénylő állapotot okozhat. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Hivatal korábban 2449 koronavírussal fertőzött beteget vizsgált meg, 18 százalékuk 45-54 éves kor közötti, 29 százalékuk pedig 20-44 év közötti volt. A kórházi kezelést igénylő esetek 18 százaléka tartozott a 45-54 éves, 20 százaléka pedig a 20-44 éves korosztályba. Tehát minden ötödik kórházban kezelt koronavírusos beteg 44 év alatti volt.

A fertőzés a fiatal szervezetben is nagy bajt okozhat. Fotó: Getty Images
A fertőzés a fiatal szervezetben is nagy bajt okozhat. Fotó: Getty Images

Érdekes kettősség figyelhető meg a koronavírussal kezelt betegek esetében - nyilatkozta a CNN-nek a járványtól leginkább sújtott amerikai város, New York egyik orvosa, Dr. Anthony Fauci. Mint mondta, a betegek nagyobb része viszonylag enyhe tünetekkel átvészeli a fertőzést, bizonyos fertőzötteknek azonban hirtelen romlik az állapota, ami miatt lélegeztetőgépre kell kapcsolni őket és rövid időn belül meghalnak.

A rossz gének vagy a túl aktív immunrendszer is okozhatnak bajt

A kutatók a génjeinkben is keresik a magyarázatot erre az eltérésre. Bizonyos elméletek szerint az ACE2 gén egyik változata is befolyásolhatja azt, mennyire veszélyes ránk a koronavírus. Az ACE2 egy enzim, amely a tüdő és a szív sejtjeihez kapcsolódik, rajta keresztül juthat be a kórokozó a sejtekbe. A gén bizonyos variánsai megkönnyítik a vírusnak a bejutást, vagyis befolyásolhatják, hogy mennyire betegszünk meg a fertőzéstől.

Egyes feltételezések szerint a szervezet működéséhez elengedhetetlen, úgynevezett felületaktív anyagok aránya is lecsökken a vírusfertőzés miatt. Ezek a felületaktív anyagok a tüdő működését teszik "olajozottabbá", segítik a tágulásban és összehúzódásban. Hiányukban a tüdő szövetei merevvé válnak és az oxigénfelvételt is nehezen tudják elvégezni. Bizonyos emberek szervezetében ez a folyamat is gyorsabban zajlik le, így a vírus nagyobb kárt tud okozni.

Egyes fiataloknál pedig éppen hogy a túl erős és aktívimmunrendszerokozhat bajt, annak túlzott reakciója ugyanis súlyos gyulladásokat idézhet elő, ami túlterheli a tüdőt és más szerveket. Az orvosok szerint ezért is lehetnek hatékonyak bizonyos betegeknél az olyan szteroidos készítmények, amelyek elnyomják az immunrendszer reakcióját.

Felépült a koronavírusból egy 7 éves kislány a Semmelweis klinikán. Részleteket erről az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Forrás: CNN

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: