Koronavírus: ki segít az orvosok gyerekeinek?

A koronavírus-járvány miatt március 16-ától zárva tartanak az iskolák. Bár az oktatás digitálisan folytatódik, az otthonról is végezhető munkát ellátó szülők igyekeznek home office-ban dolgozni, hogy segíthessék gyermekeiket a tanulásban. De vajon ki segít az egészségügyi dolgozók gyerekeinek?

A koronavírus terjedése miatt bevezetett intézkedések elengedhetetlenek a járvány megfékezéséhez, a gyereket nevelő családokat azonban nehéz helyzetbe hozta. Bár sok szülő meg tudja oldani, hogy otthonról dolgozzon, vannak olyan munkák is, amelyeket jelegükből adódóan nem lehet home office-ból elvégezni - ilyen például az egészségügyi ellátás. Az orvosok, ápolók és az egészségügyi szakdolgozók nem tudnak otthon maradni járványhelyzetben, hiszen mindenkire szükség van. Épp emiatt fogott össze a KórházSuli Alapítvány és a Bethesda Gyermekkórház, hogy legyen, aki az egészségügyben dolgozók gyermekeinek is segít a tanulásban. A KóházSuli felhívására néhány óra alatt több mint 1000 önkéntes egyetemista jelentkezett, hogy a főbb tárgyakból virtuális tanórákat tartson az orvosok és ápolók otthon maradt gyerekeinek.

koronavírus, koronavírus iskolabezárás, koronavírus tanítás, koronavírus diákok, koronavírus Magyarország
Az egészségügyi dolgozók nem tudnak otthon maradni gyerekeikkel, így mást kellett kitalálni a diákok segítésére. Fotó: Getty Images

Kettős cél

A program szervezői kettős célt tűztek ki maguk elé. Egyrészt a koronavírus okozta rendkívüli oktatási helyzet nehézségeit szeretnék mérsékelni, másrészt így az önkéntes egyetemisták megtapasztalhatják a társadalmi szerepvállalás fontosságát, ráadásul ezáltal teljesíthetik a kötelező gyakorlatukat is - utóbbival kapcsolatban már tárgyalnak az egyetemekkel.

A KórházSuli Alapítvány az otthoni tanulásra kényszerülő beteg gyermekek távoktatásában már hatéves gyakorlattal rendelkezik. Ennek tapasztalatait és tananyagjait is felajánlják a koronavírus terjedése miatt kialakult extrém helyzetben való cselekvésre. Természetesen a beteg gyerekek támogatása ezután is folyamatos marad.

Kis segítség is sokat számít

Koronavírus: így könnyebb az otthoni tanulás - kattintson a részletekért!

"Együttérzéssel és elismeréssel gondolunk a legnagyobb terhet viselő kórházi dolgozókra, háziorvosokra, mentőkre, laboránsokra" - emelte ki Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány vezetője. Mint mondta, az alapítvány a maguk eszközeivel így tud hozzájárulni ahhoz, hogy a koronavírus-járvány közepén legalább gyermekeik iskolai előrehaladása miatt kevésbé kelljen aggódniuk az egészségügyi dolgozóknak, és így nyugodtabban koncentrálhassanak kritikus feladataikra.

A koronavírus okozta helyzet fennállásáig azonban nemcsak az egészségügy dolgozók gyermekeinek segítenek, hanem mindenki előtt megnyitják az úgynevezett Moodle (eLearning) rendszerben rögzített, a KórházSuli önkéntesei által készített tananyagokat. A középiskolások ezek mintájára saját, tanáruk mentorálásával feldolgozott anyagaikat is beküldhetik, ezáltal közösségi szolgálatukat (IKSZ) arányosan igazolják.

A kezdeményezés szakmai hátterét, valamint az önkéntesek felkészítését és koordinálását a KórházSuli Alapítvány, a technikai hátteret pedig a Telenor Magyarország Zrt. biztosítja. Az egészségügyi dolgozókat a Bethesda Gyermekkórház informálja mindenről, a programra itt jelentkezhetnek az érintettek.

A maradj otthon azt jelenti, hogy maradj otthon, mit nem lehet ezen érteni? - olvassa el társportálunk, az nlc.hu véleménycikkét a témával kapcsolatban!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)