Koronavírus: ezért veszélyeztetettek a túlsúlyos magyarok

Gyakrabban szorulnak intenzív ellátásra a túlsúlyos COVID-19-betegek, beleértve a fiatalokat is.

A koronavírus járvány idején sokan említették már a megelőzésben a dohányzásról való leszokás fontosságát. De legalább ilyen döntő jelentőségű a védekezésben a túlsúly leadása is, amelynek a kísérőbetegségek kialakulása mellett a tüdő és a légzés állapotára is hatása van. Több súlyos állapotú beteg kerül ki az elhízottak köréből, ráadásul ez a fiatalokra is érvényes. Ha tehát szükséges, akkor a fogyás, valamint mindenki számára a rendszeres testmozgás a megelőzés kulcsa.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19, túlsúly, elhízás, fiatalok
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19, túlsúly, elhízás, fiatalok

Egy friss, több mint négyezer koronavírusos beteg adatait elemző amerikai kutatás szerint a kórházi ellátásra szoruló betegeket érintő legnagyobb kockázat az időskor után a túlsúly. A felesleges kilók tehát egyértelmű veszélyt jelentenek, Magyarország pedig nem áll jól ezen a téren. Túlsúlyos vagy elhízott a felnőtt magyar lakosság majd kétharmada, ezzel az eredménnyel 2018-ban Magyarország volt a világ negyedik legelhízottabb országa.

Megnő a halálozás kockázata is

"Azelhízásmaga után vonja a többi között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatának növekedését. Mindezek pedig komoly kockázati csoportba sorolhatják a betegeket egy olyan vírusjárvány esetén, mint most az új koronavírus. Aki megkapja a betegséget, súlyosabb állapotba kerülhet, egyben megnő a halálozás kockázata is" - mutatott rá dr. Bajnok Éva belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, obezitológus. A túlsúly tehát komoly betegségek oka, melyek a súlyos koronavírusos állapot rizikófaktorai. "A cukorbetegek és a magas vérnyomással élők szervezetében ráadásul eleve több olyan típusú jelfogó is van, melyeket a vírus is használ a testünkbe való belépésre" - tette hozzá a szakember.

Koronavírus: miért halhat bele egy egészséges fiatal? Bár a koronavírus elsősorban az idős, krónikus betegséggel küzdő emberek életét követelheti, néhány esetben fiatal, egészséges emberek is belehaltak. A kutatók még mindig keresik ennek az okát, több elmélet is létezik azonban rá. Kattintson és tudja meg cikkünkből mik ezek.

A fiatalabbak talán nagyobb biztonságban érzik magukat, hiszen a tájékoztatások rendre az idősek érintettségét emelik ki, azonban a legújabb adatok szerint nemcsak a 65 év felettiek és az ismert krónikus betegek tartoznak a veszélyeztetettek közé, hanem ugyanúgy a 60 év alattiak is, ha túlsúlyosak. Egy friss kutatás szerint a túlsúlyos fiatal koronavírusos betegek kétszer gyakrabban igényelnek sürgős és kritikus beavatkozást, mint a normál súlyúak. "Ennek hátterében direkt hatások is állhatnak, mint a tüdőre nehezedő nyomás és a szerv rosszabb állapota, de felismeretlen krónikus betegség is, melynek elsődleges oka és kiváltója a beteg túlsúlya" - figyelmeztetett dr. Bajnok Éva.

Kétségbeesés helyett tegyünk az egészségünkért

Kétségbeesés ésfélelemhelyett a járvány idején is érdemes belefogni az életmódváltásba, mert a kedvező hatások gyorsan kialakulhatnak, így rövid távon is hasznosak lehetnek. A több mozgás, és szükség esetén a diéta a kulcs a megelőzésben. Mindenkinek fontos ebben az időszakban fokozottan figyelnie a hasi elhízás elkerülésére és az egészséges haskörfogat elérésére - a home office és a sok ülőmunka is pont ebből a szempontból veszélyes. Amikor csak lehet, iktassunk tehát be szüneteket.

A helyes táplálkozás mellett nagyon fontos a mozgás: védőhatása már a fogyás elején jelentkezik. "A fogyás kapcsán jó tudni azt is, hogy a súlyvesztés jobb állapotú immunrendszert eredményez, megfelelő életmóddal növelhető a fertőzéssel szembeni ellenállóképesség" - hangsúlyozta dr. Bajnok Éva. "A túlsúlyos embereknek pedig a járvány idején gondolniuk kell rá, hogy esetleg rizikót jelentő, fel nem ismert krónikus betegségük is lehet, így még jobban vigyázzanak magukra és tekintsék úgy, hogy kockázati csoportba tartoznak. Ebben az esetben azt javaslom, hogy amint lehet, vegyenek majd részt szűrővizsgálatokon és adják le túlsúlyukat, ha szükséges, szakértői segítséggel."

Forrás: medrxiv.org, academic.oup.com

A koronavírusos betegek 80 százaléka tünetmentesen gyógyul - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: